de Volkskrant
Wim de Jong
12 uur met De Leeuw 30 januari 2009

Wie er onder anderen allemaal bij waren: Ronald Plasterk, de man van die vrouw van die gorilla Bokito, zuster Godelieke, Ilse de Lange, Sylvia Tóth, Daphne Bunskoek, Leontien Borsato, Marco, Lucinda uit As The World Turns, Jeltje van Nieuwenhoven, Adele, Ivo Niehe, Robert ten Brink, Brigitte Kaandorp, Ali B, Wende Snijders, Tineke Schouten, Sinterklaas en nog enkele tientallen andere bevriende collega’s uit de media- en theaterwereld. André van Duin en Jamie Oliver meldden zich telefonisch. Laatstgenoemde beloofde Paul de Leeuw zijn penis te laten zien als hij een keer echt in zijn tv-programma te gast mag zijn. Wie er in de lange stoet BN’ers ontbraken: Cornald Maas, Vera Keur, Robbie Williams.

Wat er verder in twaalf uur onafgebroken jubileum-tv zoal te beleven viel: de gebruikelijke M!WDL-potpourri. Er werd veel en met overgave gezongen. Er werden (tv)spelletjes nagespeeld. En er werd door vrienden en collega’s uitvoerig stilgestaan bij de betekenis van Paul de Leeuw voor Het Vak. ‘Niemand kan wat wij kunnen, maar wat jij kan kan helemaal niemand. Jij bent fenomenaal op tv, en ook in het theater hartstikke goed!’

Mooiste wat over de betekenis van De Leeuw door al zijn vrienden werd gezegd: ‘Paul is heel erg grensverleggend, en daarom heeft hij zo’n breed publiek.’ (Sylvia Tóth) Meest humoristische moment: de entree van amateur-moppentapper Harry Engels in de show. Mooiste geschenk aan het feestvarken: Van Herman van Veen overerfde de jubilaris (een kwart eeuw in de showbizz) de ijshockeyschaatsen van Wim Kan.
Waar het vandaag bij de koffieautomaat daarnaast nog over kan gaan: pffoeh, lastig. Het is nog steeds geen straf om naar Mooi! Weer de Leeuw te kijken, zelfs niet als een jubileumaflevering twaalf uur duurt. Maar er de volgende dag nog iets opmerkelijks over kunnen melden, is toch wat anders. Want tja, het zal niet waar zijn: Paul de Leeuw die eens een keer níet hilarisch, wereldschokkend, plat, ontroerend en kolderiek in zijn programma is.

Kom op, er móet toch iets zijn dat voor de volgende 25 jaar zal blijven hangen? Vooruit dan: Paul de Leeuw toonde zijn penis. Regisseur Guus Verstraete toonde zijn penis. Pauls vaste cameraman toonde zijn penis. En nog eens zeven andere mannen toonden ook hun penis. Zangeres Adele zei het al: er is geen programma in het buitenland bij haar bekend dat zo ‘flamboyant’ is als de show van Paul.