Jan de Vries
TROUW
Passie en frustratie 27 aug 2009

Passie en bewogenheid leiden tot mooie dingen. Dat zag ik gisteren samen met mijn collega Sabine Uitslag in het Colombinehuis in Biddinghuizen. Een vakantieverblijf voor rolstoelafhankelijke, chronisch zieke of emotioneel belaste kinderen en hun gezinnen.

Herman van Veen was in de jaren 90 de initiatiefnemer en de dagelijkse leiding is in handen van zijn zus en zwager Mary en Willem. Zij scheppen een gastvrije huiselijke sfeer, waarbij de bezoekers heerlijk kunnen ontspannen en tegelijkertijd hun creativiteit wordt geprikkeld. Het vakantieverblijf voorziet in een grote behoefte. Inmiddels zijn er 4.000 overnachtingen per jaar.

Het Colombinehuis zoekt nu particuliere fondsen om ook in de toekomst kwetsbare kinderen een onvergetelijke vakantie te kunnen blijven bieden. Passie en bewogenheid zagen wij ook bij recreatieondernemer Remi Nieuwenhuis in Oldenzaal. Naast zijn bestaande bungalowpark wil hij een tweede Colombinehuis ontwikkelen. Natuurlijk loopt hij op tegen onze bureaucratie. Een steeds terugkerende frustratie voor maatschappelijke ondernemers. Regels over ruimtelijke inpassing zijn natuurlijk vanzelfsprekend. Maar waarom moet de besluitvorming altijd zo lang duren? Niet voor niets hebben wij in de afgelopen twee jaar gemeenten meer beleidsvrijheid gegeven. Het is nu aan de lokale CDA-fractie om van hun verantwoordelijkheid hiervoor te nemen. Gelukkig waren zij ook aanwezig en zullen ook zij, evenals wij, een warm hart krijgen voor dit initiatief.

Na de afgelopen dagen in het land, is vandaag helaas een weinig dynamische dag. Ik ben in Den Haag. Voor speeddates met de deelnemers aan de CDA-Zomerschool en voor diverse andere gesprekken. Zo spreek ik in de loop van de middag minster Ab Klink. Even bijpraten. Het zal vast over meer gaan dan over onze wederzijdse vakantiebelevenissen. De vakantie van Ab zal voor een groot deel wel bepaald zijn door de Mexicaanse griep. Iets waar ik mij persoonlijk, evenals vele Nederlanders, niet echt druk over maak. Misschien verandert dat, als ik zo de consequenties voor de begroting Volksgezondheid hoor.

Eerst mijn stapel post doorwerken. Veel kabinetsbrieven, vakliteratuur en persoonlijke uitnodigingen. Soms zijn deze uitnodigingen heel verleidelijk. Als lid van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur & Wetenschap kan ik bijna wekelijks naar het theater. Was ik maar woordvoerder Cultuur, dan kon ik gelegitimeerd wekelijks uitgaan. Nu moet ik het veelal doen met de recensies in Trouw. Behalve volgende week donderdag, dan komt de United by Music Tour in Gouda. Verstandelijk gehandicapten met onvermoede muzikale talenten. Weer zon maatschappelijk initiatief geboren uit passie en bewogenheid!


Trouw 2009, op dit artikel rust copyright.