de Telegraaf Utrecht eert Herman van Veen met medaille 27 mei 2009

Herman van Veen is dinsdagavond onderscheiden met de Zilveren Stadsmedaille van de stad Utrecht. De artiest kreeg de gemeentelijke onderscheiding na zijn optreden in de Stadsschouwburg van Utrecht uitgereikt door burgemeester Aleid Wolfsen.


De gemeenteraad van Utrecht heeft Van Veen de medaille toegekend „voor zijn buitengewone verdiensten op cultureel en humanitair terrein”. In het eremetaal is de volgende inscriptie opgenomen: 'Herman van Veen, Wereldburger met Utrecht in zijn hart'.
Van Veen werd in 1945 in Utrecht geboren en bracht er zijn jeugd door. In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het soloprogramma Harlekijn en in de daaropvolgende jaren groeide hij volgens de gemeenteraad uit tot een van de meest prominente en veelzijdige Nederlandse artiesten. „Daarnaast heeft Herman van Veen intensieve betrokkenheid getoond op humanitair gebied, in het bijzonder met betrekking tot de rechten van kinderen wereldwijd.”
Ondanks zijn nationale en internationale successen heeft Van Veen de band met zijn geboortestad altijd gekoesterd. Zo verscheen in 2004 'Herman's Utrecht', een serie jeugdherinneringen, in de zaterdagedities van het Utrechts Nieuwsblad.