AD/UN Herman van Veen krijgt stadsmedaille 27 mei 2009

UTRECHT - Herman van Veen heeft de zilveren Stadsmedaille van de stad Utrecht gekregen. Burgemeester Aleid Wolfsen reikte de onderscheiding dinsdagavond uit in de Stadsschouwburg na Van Veens uitverkochte voorstelling.

De in 1945 in Utrecht geboren Van Veen kreeg de Stadsmedaille voor zijn buitengewone verdiensten op cultureel en humanitair gebied.
In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het soloprogramma Harlekijn en in de daaropvolgende jaren groeide hij nationaal en internationaal uit tot een van de meest prominente en veelzijdige Nederlandse artiesten.

Daarnaast heeft Herman van Veen zich intensief ingezet op humanitair gebied, in het bijzonder voor de rechten van kinderen wereldwijd.
Ondanks zijn nationale en internationale successen, heeft Herman van Veen de band met zijn geboortestad altijd gekoesterd. Zo verscheen in 2004 Hermanís Utrecht, een serie jeugdherinneringen in de zaterdagedities van het Utrechts Nieuwsblad. Later zijn deze verhalen gebundeld onder de titel Zonder Jas.
Ook verscheen het boek De Rooie Droath (2008) waarin de lezer op een bijzondere manier door de binnenstad van Utrecht wordt geleid. In 2004 verleende Van Veen zijn medewerking aan de viering van het 750-jarig bestaan van de Utrechtse Dom.

De Stadsmedaille wordt toegekend door de gemeenteraad.