Blik op Nieuws Monument voor het Onbekende Kind vijf jaar 25 september 2009

Arnhem - Zaterdag 26 september is het precies 5 jaar geleden dat Prinses Irene het eerste deel onthulde van het Monument voor het Onbekende Kind. Het monument, dat uiteindelijk zal bestaan uit 35 manshoge stenen uit 35 verschillende landen, heeft tot doel aandacht te vragen voor kinderen die hun kind-zijn niet kunnen of konden beleven.

Het monument is een initiatief van zanger en dichter Herman van Veen, die daarvoor speciaal de Stichting Roos in het leven heeft geroepen. Stichting Roos maakt zich als onderdeel van de Herman van Veen Foundation, sterk voor het recht van het kind op gelijkheid, zonder onderscheid van ras, geloof of nationaliteit en voor het recht van het kind op begrip en liefde van zijn ouders en zijn omgeving. Middels zijn beschermheerschap probeert Herman van Veen kinderleed nog krachtiger onder de aandacht te brengen.

Het monument is een grootschalig, wereldomvattend monument ter herinnering aan de vele kinderen die door oorlogen, honger, ziekte of andere oorzaken geen lang leven gegund was. Het Internationaal Monument voor het Onbekende Kind is een monument waarin 35 menshoge stenen uit verschillende delen van de wereld samenkomen in een levenscirkel. Het hart van deze cirkel wordt gevormd door een kunstwerk, een roos.

Ter ere van het vijfjarig bestaan van het monument werd vandaag opnieuw stilgestaan bij de doelstellingen van Stichting Roos. Ook beschermheer Herman van Veen was daarbij aanwezig, evenals diverse andere bekende en minderbekende Nederlanders. Voormalig minister van ontwikkelingssamenwerking Dhr. Pronk verrichte de onthulling van een nieuwe “steen” en legde een roos neer bij het monument.