Claudia de Breij
AD/UN

De wereld is wl mooi
18 april 2009

Anne, de wereld is niet mooi. Maar jij kan haar een beetje mooier kleuren'. Zong Herman van Veen toen ik nog een klein meisje was. Ik vond het een gekke zin. De wereld was wl mooi, vond ik.

Als je jong genoeg bent om alleen maar kinderboeken en Disneyfilms te hebben gezien, en je ouders houden zichtbaar en niet zo'n beetje van je, dan kun je niet anders dan dat geloven. De wereld is wel mooi, want er is niks dat er op wijst dat dat niet zo is. Geleidelijk, zo'n beetje vanaf dat je naar school gaat, komen er scheuren in je luchtbel. Mensen zijn onaardig tegen elkaar, en ook wel eens tegen jou, en mensen worden ziek en gaan ook wel eens dood. Maar dat is ver weg, in een ander land waar het heel warm is, ofwel hier, maar dan alleen als je heel, heel erg oud bent.

Nu ben ik 34, en heb ik zelf een kind om liedjes voor te schrijven.

'Ik hou je in
mijn armen nu het kan,
je bent zo klein.
Ik blijf bij jou,
ik ben er altijd geweest,
en ik zal er altijd zijn'.

Schreef ik voor hem. Tegen de klippen op optimistisch. Ik blijf bij je. Ik zal er wel altijd zijn. De wereld is wl mooi.

Ook mijn zoon zal er een keer achter komen dat de wereld soms niet mooi is, en ik zal alles op alles zetten om de zijne dan toch mooier te kleuren.

Voor ouders van eenziek kind - wat hij gelukkig niet is, en ik hoop en bid tot alle denkbare goden dat-ie zo'n lekker blakend Hollands jochie blijft - voor ouders van een ziek kind is dat soms een onmenselijk zware taak, die wereld een beetje mooier kleuren. Naast de zorgverleners doen dat de mensen van Doe Een Wens Stichting dan voor ze. En door mensen als zij kan ik gelukkig blijven geloven: De wereld is wel mooi.

Claudia de Breij zet zich in voor Doe Een Wens Stichting. Deze Stichting vervult de liefste wens van kinderen en jongeren met een levensbedreigende ziekte.

Kijk voor meer informatie over wat Doe Een Wens doet en hoe u kunt helpen op
www.doeeen- wens.nl