Max de Krijger
de Stentor
Gedichtentrein Willem Wilmink doet station Hardenberg aan 18 mei 2009

HARDENBERG - Piepend en krakend komt de trein uit Zwolle aan op station Hardenberg. Iedere dag twee keer per uur. Maar de trein van 15.26 uur heeft deze zaterdag iets speciaals.

Er stapt een delegatie met een missie uit. Die promoot het werk van Willem Wilmink, de overleden schrijver met liefde voor de trein. Ook zijn ze boodschapper van het festival in Zwolle en Enschede. Deze dagen doen ze dat op veel Overijsselse stations. Weduwe Wopke Wilmink, schrijver Bert de Haan en een delegatie van de gemeente Enschede zijn erbij. Want daar woonde de dichter, al was zijn eerste vriendinnetje overigens wťl een Hardenbergse.

Wethouder Joost Liese en een groep geÔnteresseerden staan op het perron. "Ik had jullie graag in vervoering willen brengen in onze mooie stad. Maar daar is geen tijd voor. Wel wil ik jullie ťťn van de talenten in Hardenberg het werk van Wilmink voor laten lezen."
De 12-jarige gemeentelijk voorleeskampioen DaniŽlle Meijerink uit Bruchterveld leest pakkende gedichten vlotjes voor.
"Ik had graag naar China willen reizen of zo, maar ik moest eruit in Almelo." Bert de Haan nam het initiatief voor het Willem Wilminkfestival en de provinciale toeren met de trein.

"Op literair gebied is Wilmink vergelijkbaar met Rembrandt. Hij was pleitbezorger van verdraagzaamheid en tolerantie. Presentator Frits Spits zei deze week nog dat Geert Wilders de teksten van hem eens zou moeten lezen. Herman van Veen heeft net een cd uitgebracht met liederen van Wilmink." Als na een half uur de trein naar MariŽnberg arriveert, stapt de delegatie weer in. Bert de Haan rijdt achteruit, zijn vrouwelijke medepassagier zit tegenover hem. "Van nieuw begin naar nieuw begin, rijdt zij de wijde toekomst in.
Hij rijdt het verleden uit. En beiden aan dezelfde ruit." De gedichten van Wilmink zijn nog steeds toepasbaar.