De weekendkrant Twente Ode aan Willem Wilmink

Herman van Veen reikt eerste Wilmink-cd uit aan Frits Spits
15 mei 2009

ENSCHEDE - "Hilversum 3 bestond nog niet..." zingt Herman van Veen met een serieus gezicht, ondertussen zichzelf begeleidend op de viool. Het publiek is verrukt: wat goed dat hij een van de bekendste teksten van Willem Wilmink nogaltijd zo kan vertolken. Een betere opening van het Willem Wilmink Festival hadden zij zich dan ook niet kunnen wensen.


Van 4 tot en met 7 juni wordt het eerste Willem Wilmink Festival in Enschede gehouden. Wilmink schreef in zijn leven zo'n drieduizend liedjes, gedichten en verhalen en vele komen op het festival weer voorbij. Vier dagen lang staat de stad van Wilminks Javastraat in het teken van de schrijver die vijf jaar geleden overleed. Het programma is gevarieerd en te vinden op www.wilminkfestival.nl.
Hoogtepunt wordt 'Ik droomde dat ik wakker was', een theatervoorstelling waar tal van bekende artiesten aan meedoen. Denk aan Danil Lohues, Sara Kroos, Herman Finkers, Frans van Deursen, Frank Groothof en Maarten van Roozendaal. De voorstelling wordt twee keer gespeeld. Die van zaterdag 6 juni is al uitverkocht, voor 7 juni zijn nog enkele kaarten van 26,75 beschikbaar. De voorsdtelling is ook op 11 juni in Zwolle te zien, want daar houden ze een Wilminkfestival van n dag.

Een festival moet goed gestart worden en dat gebeurde dinsdag in de Grote Kerk in Enschede. Herman van Veen zong liedjes van zijn nieuwe cd 'Een leven lang zing ik zijn woorden', met 21 nummers geschreven door Wilmink. Wilminks vrouw Wopke, zijn broer Andre, burgemeester De Oudsten en Frits Spits luisterden aandachtig naar het optreden. Herman glimlachte even naar Wobke. Het publiek grinnikte om de teksten van Wilmink en hield de adem in bij Javastraat.
De eerste cd mocht Van Veen uitreiken aan Frits Spits. "Ik voel me in Enschede dicht bij de taal van Wilmink," aldus Spits. Hij toont zich een groot liefhebber van de teksten. "Als je de muziek weglaat, blijven de teksten van Willem. even sterk. Bovendien leeft zijn repertoire nu al langer dan Hilversum 3, want dat bestaat al lang niet meer."

De eerste editie van het Wilminkfestival is een proef voor de organisatie. Als deze aanslaat, volgen er meer. Nieuw is ook de prijs voor het beste Nederlandse kinderlied die de naam Willem Wilminkprijs gaat krijgen. Op 24 oktober 2010 wordt hij voor het eerste uitgereikt, in Enschede uiteraard. Het wordt een tweejaarlijkse prijs die de winnaar een beeldje en 5000 euro op gaat leveren. "Overal zijn prijzen voor: beste boek, kinderboek, liedje. Maar er bestond er nog geen voor het beste kinderliedje, "aldus Koos Meinderts, mede-initiatiefnemer van de prijs. "Die moest er daarom komen en het was logisch dat het de naam Willem Wilmink Prijs kreeg. Voorwaarde is wel dat de winnaar een lied maakt van hetzelfde niveau als Ptikkebeen van Wilmink. Voor minder doen we het niet," lacht hij, insinuerend dat dat wel haast onmogelijk is.