Ton Ouwehand
TC Tubantia
Wij weten wel waar Willem Wilmink woonde

Enschedese dichter op groots, vier dagen durend festival geŽerd.
13 mei 2009

Willem Wilmink was nog maar net overleden of er werd al gesproken over een festival. Veel te vroeg, vond Frank Deiman, die de laatste vijftien jaar met de dichter was opgetrokken. Maar toen de tijd rijp leek, opperde Wilmink kenner en dichter Bert de Haan het idee van een marathon met teksten van de Enschedese dichter.
Niet beseffend wat dit plan teweeg zou brengen. Laat staan dat hij zich realiseerde dat dit idee zou uitdraaien op een omvangrijk festival dat zich van 4 tot en met 7 juni op verschillende plekken in Enschede gaat afspelen. Gisteravond werd in de Grote Kerk op de Oude Markt de aftrap gegeven voor het Willem Wilmink Festival. Met een optreden van hef Willem Wilmink Koor.

En Herman van Veen met zijn vaste, uit Enschede afkomstige begeleider Edith Leerkes. Hij zong stukken van zijn nieuwe cd 'Uit de tijd gekomen', met teksten van de dode dichter. Van Veen vertelde dat hij Wilmink ontmoette toen hij zeventien was.
Hij zingt zijn teksten al 45 jaar en hij verzekerde dat men over de hele wereld weet heeft van Wilmink. Het eerste exemplaar van de cd was voor Frits Spits, die er in zijn dankrede nog even op wees dat hij een moeder heeft met Twents, bloed. Ze kwam uit Vroomshoop.
Het festival begint op donderdag 4 juni in de Grote Kerk onder de noemer 'In den beginne' met onder andere Ivo de Wijs, Jean Pierre Rawie en Jan Boerstoel. De Nationale Reisopera doet die avond een Wilmink-vertaling van de de opera 'Candide' van Leonard Bernstein.
Wilminks teksten komen die vier dagen terug in pop. Jazz, klassieke muziek, kleinkunst, een familie- voorstelling -en een door Daphne Bunskoek gepresenteerde avond, die de titel 'Ik droomde dat ik wakker was' heeft gekregen. De voorstelling, waaraan wordt meegewerkt door Erik van Muiswinkel, Wieteke van Dort, Sandra van Megen, Frank Groothof DaniŽl Lohues, Roosbeef, Joke Bruijs, Sara Kroos, Maarten van Roozendaal Nathalie Baartman, Maaike Martens en vele anderen is zaterdag en zondag te zien in het. Nationale Muziek Kwartier. Wilminks volksopera 'De Pathmosprinses' krijgt twee nieuwe uitvoeringen in Con- cordia.

Vrijdag, zaterdag en zondag rijdt een speciale Wilmink gedichtentrein důůr Overijssel. Met aan boord Bert de Haan, provinciaal bestuurder Dick Buursink en accor- deonist Leen Hoogenboom, die op alle stations welkom worden geheten door een plaatselijke artiest, een burgemeester, een bibliotheek- functionaris en een schoolklas. Dit om te laten weten dat je van 4 tot en met 7 juni in Enschede moet zijn.