de Telegraaf 'Speech Herman van Veen straks toch te zien' 11 nov 2009

AMSTERDAM - De opnames van de gewraakte toespraak van Herman van Veen op een festival in Utrecht, zijn wellicht binnenkort toch te zien. Eerder wilde het management van de cabaretier de beelden niet vrijgeven. Mogelijk is de toespraak te zien via de website van het festival. Dat heeft Van Veens productiemaatschappij Harlekijn Holland woensdag gezegd.


Op het festival, georganiseerd door Culturele Zondagen, werd de val van de Berlijnse muur herdacht. Herman van Veen waarschuwde er dat de PVV niet moet worden als de NSB. De uitlatingen veroorzaakten een stroom van boze en bedreigende mails aan het adres van Van Veen. De zanger heeft inmiddels aangifte gedaan, aldus Dieuwertje van Ravenswaaij van Harlekijn Holland.

De organisatie van het festival liet weten in overleg te zijn met Harlekijn Holland, om te kijken wat er met de beelden gedaan zou kunnen worden. „Maar wij zijn vooralsnog in eerste instantie niet van plan ze op onze site te zetten. Misschien dat het management er zelf iets mee kan”, aldus een woordvoerster.

De uitlatingen van Herman van Veen leidden tot veel commotie. PVV-leider Geert Wilders verwerpt alle bedreigingen die mogelijk vanuit zijn achterban zijn geuit aan het adres van de zanger Herman van Veen. In de toespraak, waarin de zanger waarschuwde voor het gevaar van totalitaire systemen, heeft hij gezegd dat de PVV niet mag worden als de NSB. Op zijn website schrijft de cabaretier geraakt te zijn. Van Veen heeft het over „het uit zijn verband getilde citaat”. Wel stelt de zanger: „Het neemt mijn zorgen niet weg.”