Jaques d'Ancona
Nieuwsblad van het Noorden
Vijf avonden met Herman van Veen 4 april 1991

Tussen Sliedrecht, Chicago, Knokke en Parijs komt Herman van Veen even langs in Groningen. Vijf avonden, van dinsdag tot en met zaterdag in de Stadsschouwburg.

Vier jaar is geleden, zeggen statistici. Kan wel wezen. Herman's agenda is zeer internationaal. Hoewel, in Londen kenden ze hem nog niet. Daar hingen zwarte plakkers de stad vol met affiches met als tekst: 'Herman van Who?' waarop van politiezijde inderdaad de vraag kwam: 'Herman van Who...? plus een boete toen ze er achter kwamen, want zwart plakken is er verboden.

Nederland's meest internationale entertainer was lang onderweg: via Indonesië en India voor Foster Parents naar New York, Hong Kong, Zwitserland, Luxemburg en Frans België naar Sliedrecht, waar hij zijn Engelse voorstelling repeteerde en daarna naar Kopenhagen en Londen trok waar hij de slotovatie opslurpte als een spannend jongensboek.

Chicago was één verhaal op zich. Veel problemen met werkvergunningen, vakbonden en visa. Herman: "Na afloop sprak ik veel mensen. Natuurlijk alleen degenen die het mooi vonden. Die het niks vinden gaan naar huis. Zie je nooit meer terug of maaien je neer in de krant.
Er verschenen echter veel goede recensies. Zó zelfs dat we er bij goede gezondheid op mogen rekenen terug te kunnen komen." Herman van Veen brengt naast eigen werk teksten van Willem Wilmink en Hanneke Holzhaus. Aan zijn voorstelling werkt uiteraard Erik van der Wurff mee, topmusicus en componist, onder anderen gesecondeerd door Nard Reynders en Chris Lookers, Muriel Janssen, Gaetane Bouchez, Robbie Munnik, Ronald Sickens de Wal, Hans van der Linden en Feliz Messemaker, want muziek, licht en geluid zijn tot een geheel verweven bij Herman.