redactie politiek
Nederlands Dagblad
Herman van Veen doet aangifte van bedreiging 10 nov 2009

DEN HAAG - Zanger Herman van Veen heeft aangifte gedaan van bedreiging. Aanleiding was zijn lezing over de Berlijnse muur.


Daarin waarschuwde hij voor totalitaire systemen en zei 'dat de PVV niet mag worden als de NSB'. De zanger kreeg duizenden mails binnen met 'beangstigende dingen'. Van Veen heeft dinsdag aangifte gedaan, zo bevestigt de politie in Utrecht. De dreigmails zijn voornamelijk afkomstig van PVV-sympatisanten. Zij beschuldigen Van Veen ervan dat hij ten onrechte beweert dat de PVV geen democratische partij is.
Aanleiding daarvoor is een bericht in De Telegraaf, waarin stond dat de zanger tijdens een bijeenkomst in Utrecht over de val van de Berlijnse Muur de PVV heeft vergeleken met de NSB. ,,Abject en onzinnig’’, noemde Wilders die vergelijking dinsdag. In een reactie zei PVV-leider Geert Wilders gisteren alle bedreigingen te verwerpen. Hij voegde er wel aan toe dat hij hoopt dat het ,,demoniseren van de PVV door het maken van domme opmerkingen en kwalijke vergelijkingen stopt.''

Collega's van Herman van Veen vinden het verstandig dat hij aangifte doet. Cabaretier Youp van 't Hek, die zelf vlak na de moord op Pim Fortuyn vier- tot vijfhonderd dreigmails kreeg, heeft zelf nooit aangifte gedaan. ,,Ik ben nooit bang geweest.'' Hij zegt niet alles serieus te nemen, omdat door de opkomst van internet het te gemakkelijk is om dreigementen te uiten. ,,Dat gaat binnen drie seconden. Je drukt op de knop en schrijft: 'ik sla je op je bek' en het is klaar. Het zijn enorme lafbekken die alleen anoniem iets durven zeggen'', aldus Van 't Hek.


Onderbuikgevoel


René van Engelenburg, deskundig op het gebied van digitale en interactieve kunst waarin vrijheid van meningsuiting centraal staat, vreest dat kunstenaars zich gaan inhouden nu zij steeds makkelijker kunnen worden bedreigd. ,,Het is een onderbuikgevoel, ik kan het niet bewijzen. Maar ik wil kunstenaars oproepen zich niet de mond te laten snoeren. Dit is een open democratie. Wie zich gekwetst voelt, kan aangifte doen.'' Van 't Hek steekt zijn collega een hart onder de riem. ,,Herman, ga lekker door met zingen, dat kan je goed.''

Herman van Veen laat op zijn website weten dat het nooit zijn bedoeling is geweest 'wie dan ook verdriet te doen of te demoniseren. Dat dit nu toch gebeurt, raakt mij zeer. Het neemt mij zorgen niet weg.''
Volgens Van Veen ligt het veel genuanceerder en heeft hij nooit de intentie gehad mensen te kwetsen. In een toespraak, waarin de zanger waarschuwde voor het gevaar van totalitaire systemen, heeft hij gezegd dat de PVV niet mag worden als de NSB. ,,De PVV is geen politieke partij, maar een vereniging, een beweging waar één man het vooralsnog voor het zeggen heeft. Dat is niet democratisch’’, aldus Van Veen. Hij zei ,,echt geweldig van de leg’’ te zijn door de vele bedreigende reacties die hij vervolgens via de mail ontving.


Stabiel

Wilders zei dinsdag het nog steeds een ,,heel verstandig besluit’’ te vinden om geen leden toe te laten. Op die manier wil hij ,,LPF-achtige toestanden’’ voorkomen. Die partij, opgericht door de vermoorde Pim Fortuyn, ging na een enorme opmars ten onder aan ruzies en onderlinge verdeeldheid. ,,De PVV is een stabiele partij’’, aldus Wilders. De PVV-voorman vindt dat de burger bij de verkiezingen maar moet laten weten of de partijvorm wordt geaccepteerd.