Gooi en Eemlander
Soester Herman van Veen beveiligd na bedreigingen 10 november 2009

De Soester entertainer Herman van Veen wordt door de politie beveiligd na zijn uitlatingen over de PVV van Geert Wilders. Om welke maatregelen het gaat, wil de politiewoordvoerder niet meedelen. ,,Het gevaar is moeilijk in te schatten, maar we gaan er serieus mee om. Dat zouden we bij iedere burger doen, niet alleen bij Van Veen'', aldus woordvoerder Hans Meuleman.


De Soester, die geen commentaar meer wilde geven, kreeg een storm van kritiek nadat hij de PVV zou hebben vergeleken met de NSB. Van Veen zegt duizenden mails te hebben gekregen waarin 'hele nare, beangstigende dingen' staan, zo meldde hij maandagavond in het tv-programma Pauw en Witteman. Hij zegt er 'echt geweldig door van de leg' te zijn.
Geert Wilders verwerpt alle bedreigingen die mogelijk vanuit zijn achterban zijn geuit aan het adres van de zanger. ,,Hij dient absoluut niet te worden bedreigd en als dat wel het geval is, vind ik dat zeer kwalijk'', stelde de PVV-leider dinsdag. Hij voegt er wel direct aan toe dat hij hoopt dat 'het demoniseren van de PVV door het maken van domme opmerkingen en kwalijke vergelijkingen stopt'.

Volgens Van Veen heeft hij het veel genuanceerder gezegd dan in De Telegraaf stond. Hij zou nooit de intentie gehad hebben mensen te kwetsen. In een toespraak bij een bijeenkomst in Utrecht over de val van de Muur waarschuwde hij dat de PVV niet mag worden als de NSB. ,,De PVV is geen politieke partij, maar een vereniging, een beweging waar één man het vooralsnog voor het zeggen heeft. Dat is niet democratisch'', aldus Van Veen.