de Telegraaf
Van Veen nuanceert

'Van Veen demoniseert Wilders'
10 nov 2009

AMSTERDAM - "Het wordt demoniserend", reageerde advocaat Bram Moszkowicz gisteren op uitspraken van Herman van Veen over Wilders' PVV tijdens een festival in Utrecht over de val van de Muur.


De raadsman van Geert Wilders noemde Van Veens woorden 'kolderiek' en voegde eraan toe: "Ik zou bijna de woorden infaam en abject gebruiken."
Herman van Veen had de toorn van PVV-sympathisanten over zich afgeroepen door de partij van Wilders te vergelijken met de NSB. De website van de cabaretier liep gisteren vol met duizenden reacties, waarop het impresariaat van Van Veen het gastenboek uit de lucht haalde.
Volgens Moszkowicz, die aangaf Van Veen "hoog te hebben zitten tot gisteren", wil Wilders zelf niet reageren, omdat hij vindt dat alles gezegd moet kunnen worden in Nederland. Maar Wilders' advocaat uitte zich boos: "Je beledigt twee miljoen mensen", verwijzend naar diens achterban als de peilingen uitkomen.


Eenmansbeweging


Wilders heeft een goede reden om een eenmansbeweging te blijven, zo stelt zijn advocaat A. Moszkowicz: "Via een ledenbestand kunnen allerlei louche mensen de PVV van binnenuit kapotmaken."

Moszkowicz wees er ook nog op dat Wilders recentelijk in de VS aan tafel heeft gezeten met het Joodse kopstuk Elie Wiesel: "Die was al zeker niet met een NSB'er aan tafel gaan zitten."
Op de vraag van 'De wereld draait door'-presentator Matthijs van Nieuwkerk of de woorden van Van Veen boven op de eerdere uitlatingen van minister Van der Laan en D66-voorman Pechtold moeten worden geteld, zei Moszkowicz: "Het lijkt wel of men iedere keer grover wil zijn als het Wilders betreft." Hij wees erop dat demoniseren erg gevaarlijk kan zijn, want "daarbij zijn in het verleden doden gevallen" en "het kan tot een aanslag leiden."

Van Veen zelf reageerde gisteren op zijn website op de commotie en nuanceerde zijn uitspraken enigszins. Hij wilde met zijn vergelijking, zo schrijft hij, vooral zijn zorgen uiten over de oude totalitaire systemen. Dit met de bedoeling uiteen te zetten dat de PVV niet mag worden als de NSB. Zijn zorgen betreffen de democratie, zegt Van Veen. Hij eindigt met de cryptische woorden: "De duizenden reacties die ik op dit ogenblik krijg, bevestigen mijn zorg."