de Telegraaf
Wilders: bedreiging Van Veen is kwalijk 10 nov 2009

DEN HAAG - Geert Wilders verwerpt alle bedreigingen die mogelijk vanuit zijn achterban zijn geuit aan het adres van zanger Herman van Veen. „Hij dient absoluut niet te worden bedreigd en als dat wel het geval is, vind ik dat zeer kwalijk”, stelde de PVV-leider dinsdag.


Hij voegt er wel direct aan toe dat hij hoopt dat „het demoniseren van de PVV door het maken van domme opmerkingen en kwalijke vergelijkingen stopt”. Van Veen zei maandagavond in het tv-programma Pauw & Witteman dat hij duizenden mails heeft gekregen waarin „hele nare, beangstigende dingen” staan. Aanleiding daarvoor is een bericht in De Telegraaf, waarin stond dat de zanger tijdens een bijeenkomst in Utrecht over de val van de Berlijnse Muur de PVV heeft vergeleken met de NSB.

Volgens Van Veen ligt het veel genuanceerder en heeft hij nooit de intentie gehad mensen te kwetsen. In een toespraak waarin de zanger waarschuwde voor het gevaar van totalitaire systemen heeft hij gezegd dat de PVV niet mag worden als de NSB. „De PVV is geen politieke partij, maar een vereniging, een beweging waar één man het vooralsnog voor het zeggen heeft. Dat is niet democratisch”, aldus Van Veen. Hij zei „echt geweldig van de leg” te zijn door de vele bedreigende reacties die hij vervolgens via de mail ontving.