Nieuwsblad van het Noorden
JACQUES J. d'ANCONA

Onstuitbare Van Veen na drie jaar terug

21 juni 1986

De entertainer Herman van Veen is terug in ons land. Eindelijk... verzuchten velen. Ze hebben hem drie jaar gemist, omdat hij zijn bezigheden voornamelijk elders zocht.


In het buitenland staat men te dringen om zijn veelzijdige talenten af te nemen. Over weinig artiesten lopen de meningen dermate uiteen als over Herman van Veen. Zijn theaterperformance is z persoonlijk, dat mensen gepassioneerd van hem houden of hem geirriteerd afwijzen, waarschijnlijk omdat ze zijn emoties en gevoelens niet delen. Van een tussenweg, of een zo-zowel-aardig-maakt mij-niet-veel-uit hoor je nooit als Herman van Veen ter discussie staat.

Onze meest internationale zanger-verteller-acteur en tekstdichter is drie jaar weg geweest uit Nederland.
Dat wil zeggen: hij kwam hier niet om op te treden. Wl om te werken aan teksten, om besprekingen te voeren, om grammofoonplaten te maken en om bij zijn gezin te vertoeven. Maar het publiek kreeg Herman van Veen niet te horen in de zalen.
Het hernieuwde de kennismaking pas via de televisie, toen hij via Tineke bij kwam praten.
Na Frankrijk, Oostenrijk en West- Duitsland was Belgi zijn jongste speelplaats. Hij trad tot 7 juni op in de Arenbergschouwburg in Antwerpen en vertrekt binnenkort opnieuw naar Oostenrijk.
Van 1 tot 5 juli speelt hij de muziekfabel Alfred Jodocus Kwak in het Opernhaus te Graz. Midden januari 1987 wordt deze voorstelling herhaald in het Nederlands. Herman van Veen geeft dan een stuk of vier voorstellingen in Antwerpen, waarbij tevens een televisieregistratie wordt gerealiseerd.