Nieuwsblad van het Noorden

Duitsers stapelgek op Herman van Veen

7 april 1984

Ket gaat schitterend, ongelofelijk." De entertainer HERMAN VAN VEEN zit al een kleine drie maanden in West-Duitsland. Zijn aanwezigheid lijkt een rage op te leveren. Het zit overal bomvol.


In theaters, sporthallen, klassieke schouwburgen, ze staan rijen dik om binnen te komen in zijn voorstelling, soms met 2000 tegelijk. Ook de staanplaatsen vliegen weg, zowel in grote steden als Hannover en Hamburg, als in kleinere plaatsen waar Van Veen nog niet eerder optrad.
Herman is gelukkig op de emotionele manier die bij hem hoort.
Gelukkig en doodmoe. Zijn vrouw Marlous zegt dat je maar met een vinger tegen hem aan hoeft te duwen of hij valt om. Maar Herman van Veen stapt vliegtuigen in en uit en speelt Duitsland stuk met de band van Erik van der Wurff.
Hij krijgt fraaie kritieken, onder meer van het geduchte Die Welt. De toegiften nemen soms een half uur in beslag. Men kan niet genoeg van hem krijgen. Hij is wat je noemt terug van weggeweest, na ruim twee jaar. De belangstelling is zo groot dat een nieuwe Duitse toernee is geboekt van 20 september tot half december. Hoe wisselvallig het kan lopen hééft Herman van Veen in ons land ervaren. De Nederlandse toernee 1982-1983 trok overal volle huizen, maar toen hij in de nazomervan '83 terugging naar Theater Carré in Amsterdam en het Haagse Congresgebouw liep het opeens niet meer.
Een sluitende verklaring daarvoor is moeilijk te vinden. Misschien dat zijn zo vaak als 'mislukt' beschreven serie op Broadway de oorzaak was.
Mogelijk, dat Herman van Veen opeens wat prekerig werd, toch teveel ging uitleggen van de dingen die hij ïn zijn show overduidelijk en prima zei.