Limburgsch Dagblad

HERMAN VAN VEEN kijkt terug op New York

"De bom heb ik laten ontploffen, maar over gezongen heb ik niet"

3 juli 1984

(Van onze showpagina-redactie)

HILVERSUM - De roekeloosheid om een atoomexplosie te laten horen tijdens zijn jongste, eenmalige concert in New Vork is de entertainer Herman van Veen ter plekke niet in oprechte dank afgenomen. Maar wezenlijke kritiek was er niet, constateert hij, terugkijkend op het tweede Amerikaanse avontuur dat hem in zijn eigen termen 'heel gelukkig' stemt. Het optreden in Carnegie Hall leidde in een deel van de Nederlandse pers echter tot een negatieve berichtgeving.


Herman bestrijdt die tendens. "Er is door de Newyorkse correspondent Bernard Hammelburg geschreven dat er die avond 400 mensen waren. Ik kan het borderel tonen. De voorstelling heeft een kleine 900 bezoekers getrokken. Boven zaten ook mensen...".
Negenhonderd, vindt Herman, is nog altijd goed voor een uitverkochte grote Nederlandse schouwburg. Hij heeft daar dezelfde show gebracht als in Parijs en (naar hij zegt) consequenties getrokken uit de reacties in de Amerikaanse pers na zijn voorstellingen in december 82.
Toch speelde hij ook nu weer de clown en bracht hij mime-acts, terwijl het duidelijk is dat het grote publiek in de Verenigde Staten volgens de formule van het spetterende theatercircus de Europeaan Herman van Veen als chansonnier, als zanger wil horen.
Voor zijn getuigende verhalen en zijn boodschap kan het kleindere non-showcircuit van Broadway hem ongetwijfeld een publiek bieden dat die teksten aan kan en graag wil horen.
Ook in Amerika bestaat verwantschap met zijn ideeŽnwereld en maatschappijvisie.

Dat heeft weinig te maken met een gelikte theatershow.