Maartje den Breejen
Dagblad van het Noorden
ANNE VAN VEEN DEBUTEERT MET LIEDJES

Anne doet ook dingen die niet netjes zijn'
29 nov 2008

Ze is 'de dochter van' en d Anne uit het lied Anne van Herman van Veen. En nu debuteert Anne van Veen (25) met het liedjesprogramma Anne.


Op een bepaald punt in de theatershow van Anne van Veen speelt haar pianist een flard van het lied dat haar vader bij haar geboorte schreef: Anne (De wereld is niet mooi, maar jij kan haar een beetje mooier kleuren). "Dat lied moet even voorbij komen voor de ontspanning", vertelt Van Veen.
Voor buitenstaanders is Anne haar leven lang al het meisje van het lied Anne. Zelf zie ik het lied als een heel mooi cadeau, waarvan ik nog steeds niet weet hoe ik het in ontvangst moet nemen. Het maakt je verlegen. Als mijn vader het zingt in een show en ik zit in de zaal, dan moet ik altijd zo blozen, dat ik denk dat iedereen een stoomwolk boven mijn stoel kan zien hangen."

De titel van haar theatershow is Anne. Van Veen: "Zo heet ik nu eenmaal. En het leek me een goede titel, omdat ik met deze show mijn solodebuut maak en me voorstel aan het publiek. Trouwens, mensen brengen me toch wel in verband met mijn vader, ook als ik mijn voorstelling bijvoorbeeld De ontmoeting had genoemd."
Van Veen heeft er lang over gedaan voordat ze echt durfde toe te geven dat ze, net als haar zus Babette, in de voetsporen van haar vader wilde treden. En ook in die van haar moeder, actrice Marlous Fluitsma. Van Veen: "Ik worstelde met mijn ambities. Als kind nam ik zangles en ging ik op logopedie. Dat laatste moest, omdat ik altijd hees was. Als jongste, in een gezin met alleen maar extraverte mensen, moest ik nogal schreeuwen om te worden gehoord. Ik heb ook wat pianolessen gehad, nooit onder dwang hoor. Ik wilde wel worden zoals Madonna.
Na de havo wilde Van Veen eigenlijk naar de Kleinkunstacademie, maar ze durfde niet. Van Veen: "Het lag z voor de hand dat ik het thea-tervak in zou gaan, dat ik van de weeromstuit besloot het vwo te doen om daarna Nederlands of kunstgeschiedenis te gaan studeren. Maar ja, dat bloed h." Na het vwo werd het dus toch de Kleinkunstacademie, waar ze met de grootst mogelijke moeite ontdekte wat ze op een podium wilde laten zien. "In het eerste jaar ben ik een week weggebleven en ik wilde nooit meer terug. In mijn dagboek noteerde ik dat ik misschien beter trendwatcher kon worden. Pas in het vierde jaar kwam ik erachter dat ik een liedjesprogramma wilde maken."

Het programma waarmee Anne van Veen nu toert, is met vallen en opstaan ontstaan. Vorig jaar ging ze met dertien liedjes, dansjes en ver-halen het land door. Ze merkte dat de helft van het publiek bestond uit fans van haar vader. Van Veen: "Dat voel je. Dat mensen in de zaal gaan zitten met het idee: eens kijken wat die telg van Van Veen ervan bakt. Ik heb voor een deel ge-leend publiek. Dat is natuurlijk mooi meegeno-men. Dat wist ik ook van tevoren. Babette, mijn zus, heeft me verteld hoe het is om door het leven te gaan als de 'dochter van'. 'Hoe lang duurt het dan voordat men je als zelfstandig individu ziet', vroeg ik. 'Ongeveer twee, drie jaar', zei ze. Dus ik heb nog even te gaan." Anne van Veen schaafde aan acts en alles wat ze 'typisch Anne' vond bleef behouden voor de show. En typisch Anne is niet alleen zoet, aardig en hartstochtelijk. "Anne doet ook dingen die niet netjes zijn. Ze kan onaardig en vals zijn, en vileine humor bezigen. Anne is grillig." (GPD)


"Ik zie het lied 'Anne' als een heel mooi cadeau"