Pim van Esschoten
AD / UN
Met borstrok voorop in Singelloop 29 sept 2008

UTRECHT - Bij de finshlijn op de Catharijnesingel kijkt organisator Gerard Peek met adviseur Gerard Nijboer en gast Herman van Veen naar de stroom lopers die binnenkomt.

foto: Ruud Voest
Herman van Veen (r.) luistert aandachtig naar de masterclass van Gerard Nijboer. FOTO RUUD VOEST


,,Hoeveel doen er mee, vraagt Herman van Veen. ,,Nou, 5500 6000, zegt Peek. ,,Dat nu net die ene hier voor onze neus staat over te geven. Herman van Veen was gistermiddag uitgenodigd om de prijs voor de beste Utrechtse man en vrouw uit te delen. Dat doet Herman van Veen natuurlijk niet zomaar Hij hft iets met de Singelloop. Mooie herinneringen.

Hij groeide op in de Vogelenbuurt, woonde in de Kievitsdwarsstraat, vlakbij de Weerdsingel dus. ,,Vroeger - dat heb je als je 63 bent - vroeger dus, ws dat wat, de Singelloop. Een gekkenhuis.
Het zal 1957 zijn geweest, Herman van Veen was twaalf. ,,Had ik met enkele vriendjes zon borstrok aan, mt een nummer erop. Bij de Noorderbrug liepen we de weg op, voor de eerste lopers uit. Niet lang, bij het oude politiebureau op de Wittevrouwenstraat waren we natuurlijk al kapt. Een jaar of twaalf waren we. J, we wilden natuurlijk indruk maken op de meisjes. En het leek nt alsof wij voorop liepen in de Singelloop.
Eerder dit jaar kwam het boek De Rode Droath uit van zijn hand. Over Van Veen die teruggaat naar de brievenbussen van de krantwijk die hij vroeger liep voor het Utrechts Nieuwsblad. Uitgegeven door PriceWaterhouseCoopers, sponsor ook van de Singelloop. Richard Kraan van het accountanskantoor vroeg Herman van Veen het boek te overhandigen aan de snelste Utrechtse man en vrouw in 2008.

En dat werd dus heel gezellig op het ereschavotje voor Corelien Kloek en Dennis Weijers, met Herman van Veen.
Utrechts als Van Veen zijn Kloek en Weijers overigens niet. De atlete van het Utrechts Running Team komt uit Emmeloord en studeert sinds een jaar fysiotherapie in Utrecht. En Dennis Weijers van Phoenix volgt een studie sportbeleid- en management aan de universiteit en kwam vier jaar geleden uit de Achterhoek naar Utrecht.

,,Ik ben een chte Superboer. Zaterdaagavond zat ik nog in Enschede in het stadion. Dat was minder, De Graafschap verloor dus met 3-0 van FC Twente. Niet de beste voorbereiding op de Singelloop...

Met zijn tijd van 30.51 was Weijers ook niet echt tevreden. ,,Ik heb een persoonlijk record staan van 30.18. Ik had het ook sneller verwacht vandaag. Ik weet niet waar het aan lag, het parkoers is toch snel. Supersnel.