Persbericht Madurodam HERMAN VAN VEEN OPENT MINI CARRÉ 22 sept 2008Op maandag 29 september om 13.00 uur openen Herman van Veen en Tahita Ringers, de 17-jarige burgemeester van Madurodam, het vernieuwde Koninklijk Theater Carré in Madurodam.

In Madurodam is al sinds 1987 een miniatuur van het Koninklijk Theater te zien. De bouw van het nieuwe toneelhuis in 1993 en de renovatie van 2004 hebben het theater een zodanig nieuw uiterlijk gegeven dat ook de maquette moest worden vernieuwd. Het initiatief hiervoor is genomen door de Stichting Vrienden van Carré ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van Carré in 2007. Herman van Veen, die in november van dit jaar zijn 400ste voorstelling in Carré zal spelen, zal het vernieuwde Carré onthullen. Herman speelde in 1971 voor het eerst in Carré en heeft de meeste voorstellingen in Carré op zijn naam staan.
Het model heeft nu een oppervlakte van 2,4 x 1,85 meter. Bovendien heeft de oorspronkelijk houten maquette plaatsgemaakt voor een kunststof polyurethaan exemplaar.

foto: David Booster

Historie Koninklijk Theater Carré
De familie Carré was in de 18e en 19e eeuw bekend om hun voorstellingen met paarden. Met name in Amsterdam trokken de shows veel publiek. Nadat Oscar Carré in Amsterdam meerdere tijdelijke theaters had gebouwd, werd in 1887 op de huidige plek aan de Amstel een stenen, en permanent, circustheater geopend. Na verloop van tijd vulde, naast het circus van Carré, ook andere variété de programmering. Inmiddels staat er een brede programmering en is de doelstelling gerealiseerd om het hele jaar open te zijn zonder de in de theaterwereld gebruikelijke zomerstop.

foto: David Booster

Sinds het eeuwfeest in 1987 heeft het theater toestemming het predicaat 'Koninklijk' te voeren.