Limburgs Dagblad Buber Plaquette naar Gorbatsjov en dochter 22 februari 2008

Oud-president van de Sovjetunie Michail Gorbatsjov en zijn dochter Irina Michailovna Virganskaya worden op 14 november in de abdij Rolduc met de Martin Buber Plaquette onderscheiden.

Venlo
Die prijs wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Euriade, welke mensen die zich op bijzondere wijze voor anderen inzetten hiermee eert.

Gorbatsjov krijgt de onderscheiding vanwege zijn inzet "om in de wereld de mens boven alle systemen te plaatsen en hem uit de soms met 'ijzeren gordijnen' afgebakende structuren te bevrijden." Zijn dochter Irina zet zich sinds de dood van haar moeder Raisa als vice-president van de in 1992 in het leven geroepen Gorbatsjov Foundation in voor met name zieke kinderen.

De uitreiking van de plaquette vindt plaats tijdens het internationale cultuur- en wetenschapsfestival Euriade dat van 17 oktober tot en met 16 november plaatsvindt.

Vorig jaar is de Somalische schrijfster Waris Dirie (41) met de Martin Buber Plaquette onderscheiden vanwege haar strijd tegen vrouwenbesnijdenis. Zij was na onder meer oud-bondskanselier Helmut Schmidt, zanger Herman van Veen en regisseur Klaus Maria Brandauer de eerste vrouw die de prijs kreeg uitgereikt.