het Vrije Volk

Duitsers drukken Herman aan 't hart

19 mei 1982

(Van een onzer verslaggevers) WIESBADEN, AMSTERDAM -

Tegelijk met de Rolling Stones, Herbert won Karajan en zijn Berliner Phllharmoniker, pianist Alfred Brendel en de zangers Dletrlch Fischer-Dlskau en Angelo Branduardi ontving Herman van Veen gisteravond in het Duitse Wiesbaden de Duitse "Schallplattenpreis 1982" voor zijn langspeelplaat "Die Anziehungskraft der Erde" ("De aantrekkingskracht van de aarde"). Deze langspeelplaat werd in augustus vorig jaar in het Duitse taalgebied uitgebracht en stond negen weken achtereen in de Duitse Elpee Top 75.


Een reportage van de uitreiking van de Schallplattenpreisen, te vergelijken met de Nederlandse Edisons, wordt op zondagavond 6 juni vla Duitsland 1 uitgezonden. De toekenning van de Duitse platenonderscheiding is een vrij logisch gevolg op de enorme publieke belangstelling die Herman van Veen het afgelopen seizoen in de Bondsrepubliek en - met twee voorstellingen - in de DDR trok.
Tijdens zijn tournee kwamen ruim 100.000 toeschouwers naar Herman van Veen, waarvoor hij - net als Harry Belafonte eerder - werd onderschelden met "Das Goldene Konzertticket".

De Duitse tournee van Herman van Veen, van oktober 1981 tot eind april van dit jaar, telde in totaal 108 voorstellingen!