Bieke Liefting
Brabants Dagblad
Benjamin Beer is van Herman én Alja 21 juni 2008

Oud-Drunense Alja Zwierenberg illustreert boek Herman van Veen.

DRUNEN/HELVOIRT - De feestelijke heropening van boek- en kantoorvakhandel Sikkers in Drunen wordt vandaag opgeluisterd door kleinkunstenaar Herman van Veen. Hij krijgt gezelschap van de oud-Drunense Alja Zwierenberg. Zij heeft onlangs een boek van Van Veen geïllustreerd.
Zwierenberg (40) heeft zo'n tien jaar in Drunen gewoond. Drie jaar geleden is zij een stukje verderop gaan wonen, in Helvoirt. Op de kleuterschool was Alja Zwierenberg gek op tekenen. Op de middelbare school leverden vriendinnen haar opdrachten in bij de tekenleraar, zodat ze verzekerd waren van een goed punt. Op de havo heeft ze er alles voor moeten doen om tekenen als eindexamenvak in haar pakket te krijgen. Het is duidelijk; Zwierenberg is een tekenares in hart en nieren.

Sinds ruim negen jaar werkt zij fulltime als kunstenares. Ondanks dat het soms lastig is om werk uit te geven, heeft Zwierenberg sinds kort een prachtig boek op haar naam staan: Benjamin IJ. Beer. Herman van Veen schreef het verhaal over het ijsbeertje Benjamin en de tekenares verzorgde de illustraties bij het boek. "Ik ben al sinds mijn jeugd liefhebber van de verhalen en liedjes van Herman van Veen. Na een voorstelling heb ik hem ontmoet en er was meteen een klik."
Nadat Herman van Veen een schilderij van Zwierenberg zag, vroeg hij aan haar of ze zijn boek wilde illustreren. De tekenares, die vereerd was met het verzoek, had één maand de tijd voor de illustraties. Ze werkte er vrijwel dag en nacht aan. Aan het einde van de maand kon ze Herman Van Veen een uitgebreide verzameling schilderijen laten zien. Van Veen was erg enthousiast over haar werk en besloot het oorspronkelijke idee van een boek met enkele illustraties uit te breiden tot een prentenboek van 64 pagina's. Alle schilderijen die Zwierenberg had gemaakt, kwamen in het boek terecht. "Herman van Veen vertrouwde me volledig en dat maakte de samenwerking erg prettig. Ik werd helemaal vrij gelaten bij het schilderen. Uiteindelijk bleek dat we precies hetzelfde dachten over hoe de tekeningen eruit zouden moeten zien."

Volgens Zwierenberg spreekt het boek ook volwassenen aan. "Dat komt omdat er een dubbele laag in het verhaal zit. Er komen onderwerpen in voor als racisme, milieu-vervuiling en de dood." Vanwege de komst van Van Veen en Zwierenberg naar Drunen, worden deze maand diverse van haar schilderijen bij Sikkers geëxposeerd.
Dat is bijzonder, want Alja Zwierenberg toont haar schilderijen meestal alleen in haar atelier aan de Kerkstraat in Helvoirt. De eerstvolgende open dag daar is op zondag 24 augustus.

Boekhandel Sikkers is te vinden aan de Grotestraat in Drunen. Morgen tussen 14.00 uur en 16.00 uur zullen Herman van Veen en illustratrice Alja Zwierenberg aanwezig zijn, onder meer om hun boek te signeren. Burgemeester Henk Willems verricht de officiële opening om 14.00 uur.


Het kinderboek Benjamin Ij. Beer, van Herman van Veen en Alja Zwiwerenberg, is uitgegeven door J.H. Kok BV. ISBN: 9789043515108. Prijs 14,95 euro.