Tubantia
Met Herman van Veen nieuw schoollied maken 21 april 2008

HENGELO - De christelijke basisschool De Bron in de Hasseler Es heeft een nieuw schoollied.
Getiteld 'Ik weet 't niet' en gecomponeerd door niemand minder dan Herman van Veen, samen met alle leerlingen van groep 7 en 8.

Tussen de voorstellingen in het Rabotheater door was Van Veen zaterdagmiddag te gast op De Bron. Juf Annemieke van den Berg - zelf een groot fan van de beroemde artiest - had het allemaal geregeld, als sluitstuk van een twee weken durend project over Herman van Veen.

foto: Wouter Borre

Anderhalf uur lang mochten de kinderen van De Bron hem het hemd van het lijf vragen. Bijvoorbeeld over zijn populaire geesteskind Alfred Jodocus Kwak. Van Veen vertelde de kinderen dat er eigenlijk een heel zielig verhaal achter zit; dat hij Alfred namelijk ooit bedacht heeft, nadat hij zelf na een voorstelling op weg naar huis in het donker een eend had doodgereden.

En wat doet u, vroeg een van de kinderen, als u tijdens een voorstelling naar de wc moet? "Ik leg er voor het begin van de voorstelling altijd een knoop in..."
Z'n lievelingsliedje? "Het Harlekijnlied. Er zit geen verstaanbaar woord in. Het is gewoon onzin. Ik word daar altijd heel vrolijk van."
Hoe lang hij nog doorgaat met optreden? "Ik blijf dit doen. Ook als ik dood ben."

Of hij weleens een chagrijnig publiek had gehad? Ja, ooit één keer. Toen hij 19 was. Nota bene in Enschede, op een personeelsfeest van... Tubantia. "Er zaten alleen maar mannen in de zaal."
Ter afsluiting mogen de kinderen allemaal spontaan iets roepen. Samen met z'n vaste muzikale begeleidster Edith Leerkes (afkomstig uit Enschede) maakt Van Veen er in no-time een compleet lied van, met rap en refrijn. Van de Grote Meester krijgen de kinderen de opdracht om het lied op cd te zetten en naar hem op te sturen. "En als je 16 bent, kun je me opbellen, dan krijg je een kaartje voor mijn voorstelling."