ANNEGINA RANDEWIJK
AD
Benjamin IJ. Beer als nieuwe Alfred Jodocus Kwak 21 mei 2008
SOEST/UTRECHT


Het nieuwste prentenboek Benjamin IJ. Beer, pom, pom, pom van de in Utrecht gewortelde Herman van Veen komt net bij de drukker vandaan. Volgens Herman van Veen, die in Soest woont, is Benjamin IJsbrand Beer de gedoodverfde opvolger van Alfred Jodocus Kwak.

Het boek beschrijft in kinderlijke vorm over klimaatverandering. Ben-jamin IJsbrand Beer moet met zijn vader en moeder vluchten voor het smeltende ijs. Papa, mama en Benjamin komen na een avontuurlijke reis in een vreemde en groene wereld met bruine beren terecht.
Herman vindt het thema klimaatverandering niet te zwaar voor kinderen vanaf 6 jaar. "Kinderen associŽren niet, in tegenstelling tot volwassenen," legt Van Veen uit. Maar het prentenboek is niet alleen voor de jeugd, zoals Herman zegt: "Het is voor kinderen van 6 tot 106 jaar."

Van Veen verklapt dat het verhaal goed afloopt, maar wel op zijn Herman van Veens. "Gelukkig woont er in de hemel een Grote Beer, een beer van de sterren. Als hij er niet geweest zou zijn, was dit sprookje nooit afgelopen met dat zinnetje Tin ze leefden nog lang en gelukkig'."
Het verhaal van Bejamin IJsbrand Beer vertelt Herman van Veen momenteel in theaters. De laatste leesvoorstelling vindt plaats op 28 mei in Hoorn.