Quirijn Visscher
de Gelderlander
Rhenen viert het perfecte feestje 13 mei 2008

RHENEN - De zon beschijnt pootjebadende koeien aan de Betuwse oever van de Rijn.
Een draaiorgel aan de Rhenense kant speelt deze zaterdagavond deuntjes op het Vogelenzangterrein. Pendelbussen rijden af en aan om bezoekers naar de mysterieuze witte tent te brengen in de voormalige zandafgraving aan de voet van de Grebbeberg. Personeel van locatierestaurateur double you ruimt de tafels af in een tijdelijk trendy tentrestaurant. Achter de coulissen laadt liedjesschrijver en cabaretier Herman van Veen zich op voor de avondvoorstelling. Voor hém komen ze, de 2.500 bezoekers van deze tweede comedyavond van Cabaret aan de Rijn, een evenement ter gelegenheid van 750 jaar stad Rhenen.
Buiten is het warm, maar in de tent is het wonderlijk koel. Het formaat van de tent is, gezien vanaf de Rijnbrug, gering. Eenmaal binnen blijkt het een heus gebouw met restaurant, gangen en een grote binnenarena. De jongemannen van de garderobe slaan werkloos de stoet zomerse gasten gade. Acht mensen zullen uiteindelijk hun jas aan hun zorg toevertrouwen.

Oscar Huizing, de culinaire man double you, heeft de genodigden, gasten en vips deze avond onthaald op een koude pizza van zalm met verse kruiden, gegrilde kalfsribben met truffel en tenslotte met een parfait van verse kersen – 'uit deze streek' – en amaretto.

"Helemaal perfect", zegt Henk Drost van de organisatie van Cabaret aan de Rijn over het verloop van het feest. "Najib Amhali was vrijdag ook al enthousiast. Hij had nog nooit voor 2.500 mensen in een tent opgetreden. Verder loopt het pendelbusvervoer goed. De warmte baart ons geen zorgen."

Herman van Veen komt op, buigt en – grapje – vertrekt meteen weer. Al snel zingt hij met zijn karakteristieke stem gevoelige liedjes, afgewisseld met muzikale trucjes en ontregelende humor. Zo werpt hij handenvol pingpongballen de zaal in en tovert hij glittertjes uit zijn broekzakken. Uit z'n gulp haalt hij zelfs een schone witte onderbroek. Het leidt tot hilariteit in de zaal.

Meer dan 140 vrijwilligers, 4 touringcars, perfect weer, een unieke locatie, een geoliede professionele organisatie – het zijn de Rijnweekmensen – en topartiesten: bij de evaluatie zullen ze vast bespreken hoe ze Cabaret aan de Rijn een vervolg zullen geven. Want wachten op 800 jaar Rhenen, dat is te lang.