Trouw
Novum
Herman van Veen: Alfred J. Kwak krijgt een zoon 12 november 2008

(Novum) - Alfred Jodocus Kwak doet aan familie-uitbreiding. De beroemde eend wordt door zijn geestelijk vader Herman van Veen nieuw leven in geblazen. "Jullie mogen de zoon van Alfred Jodocus Kwak volgend jaar verwachten", zegt de artiest tegen Novum Nieuws, die tevens aangaf dat er een televisieserie en een film op stapel staan.


Volgend jaar verschijnt het eerste deel van een reeks boeken over Alfred Jodocus Kwak junior. De beroemde eend zelf zal slechts als vaderfiguur verschijnen. Wanneer de televisieserie en film verschijnen is nog onbekend. "We zitten nog in de voorbereidingsfase", stelt de manager van Van Veen, Fatemeh Derakhshan.

Van Veen bedacht de vrolijke gele eend in de jaren zeventig. Hij gaf toen toneelvoorstellingen met Alfred Jodocus Kwak in de hoofdrol. Het geld dat hiermee werd opgehaald, schonk hij aan Unicef. Vervolgens verschenen de voorstellingen op grammofoonplaat.

Door het grote succes van de eend werden vervolgens boeken en een gelijknamige tekenfilmserie uitgebracht. De serie, die bestond uit 52 afleveringen, werd voor het eerst in 1989 op televisie uitgezonden. Belangrijke maatschappelijke thema`s die Van Veen in zijn verhalen aankaartte waren onder meer racisme en armoede.

Zowel de begintune van de televisieserie Alfred J. Kwak 'Spitter spatter spater, lekker in het water' als de eindtune 'Ik ben vandaag zo vrolijk' werden ingezongen door Van Veen zelf.

Nog steeds wordt een groot deel van de opbrengst van onder meer dvd's en boeken over Alfred Jodocus Kwak aan goede doelen geschonken.