Peter van de Berg
Limburgs Dagblad
Herman van Veen is nog steeds vogelvrij 11 sept 2008

Hij is inmiddels 63 jaar, maar Herman van Veen voelt zich jonger dan ooit. De muzikale clown doet deze week Limburg aan met zijn theatershow.


Hij zit inmiddels 45 jaar in het vak, maar de automatische piloot is nog steeds niet besteed aan Herman van Veen. De muzikale clown is Ún blijft vogelvrij. "Ik kan doen wat ik wil. Mijn show is nooit voorspelbaar."
Hij omschrijft zichzelf als een kind met veel (levens) ervaring. Van Veen nadert stilaan de pensioengerechtigde leeftijd, maar op het podium voelt hij zich een jonge god van amper 23 jaar. "Ik ervaar deze tijd als de mooiste periode in mijn leven. Na mijn veertigste heb ik een midlifecrisis gehad. Ik moest mezelf het toneel opslepen. Mijn wereld tuimelde als het ware in elkaar. Ik lag voortdurend in een spagaat. Mijn lichaam trok het niet meer. Daardoor kregen de voorstellingen ook een luguber karakter. Ia, ik had angst. Maar ik heb inmiddels geleerd dat je angst in je leven welkom moet heten. Angst kan je ˇˇk beschermen. Ik voel me nu uit-stekend."

Van Veen heeft het drukker dan ooit. De ene dag is hij schilder, een ander moment schrijver. Hij zingt, acteert, speelt de clown. Zijn leven is totaal niet voorspelbaar. Evenals zijn nieuwe show, die morgenavond in theater De Maaspoort in Venlo te zien is. Recensenten omschreven de voorstelling als een moment waarop Herman van Veen balanceert tussen de wijze man en het baldadige jochie. "Mijn show heeft een dagboekkarakter. Ik weet eigenlijk nooit van te voren wat er precies gaat gebeuren. En dat geldt uiteraard ook voor de muzikanten die me begeleiden en de technici in de zaal. Ik zing en vertel over de zaken die mij fascineren, dat kunnen persoonlijke ervaringen zijn, maar ook dingen die in de maatschappij gebeuren. Ik vind dat heel spannend om te doen. Ik wil voorkomen dat ik een acteur van mezelf wordt." Hij geeft een voorbeeld. "De donkere herfstdagen komen er weer aan en dan kan het wel eens voorkomen dat ik naar de telefoon loop omdat ik mijn moeder wil bellen, maar ze is overleden. Dan is het niet zo moeilijk om vervolgens over te stappen op een moeder die een zoon heeft verloren die soldaat is. Dan hoef ik niet eens de verwijzing te maken naar Afghanistan. Dat begrijpt het publiek in de zaal vanzelf wel." Nieuwsgierigheid is zijn motor, vertelt hij. Het ontrafelen van vraagstukken houdt hem jong en gezond. Simpel gezegd, waarom gebeurt iets zoals het gebeurt. "Ik denk over die dingen na. Ik zag een uitzending van Pauw en Witteman vanuit het Nederlandse militaire kamp in Afghanistan. Ik vraag me dan af hoe de Taliban aan geld voor die wapens komen. Het is drugsgeld. Dat staat vast. Hero´ne is voor sommige mensen een verslaving. Net zoals drank. Ik zou dus in de show een dronken man kunnen opvoeren, die nadenkt over deze zaken. Dan is de cirkel rond."


Herman van Veen treedt morgen en zaterdag op in theater De Maaspoort in Venlo, 4 oktober in de Stadsschouwburg in Sittard en 8 oktober in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.