Dolf Ruesink
TC Tubantia
Herman van Veen zingend door Javastraat 10 nov 2008

ENSCHEDE – Wie over de Javastraat in Enschede zingt moet er ook geweest zijn. Daarom wandelde Herman van Veen maandagmiddag door de straat, waar zijn leermeester Willem Wilmink woonde. Deze markante dichter/schrijver zag het levenslicht in deze straat en overleed er in 2003 op 66-jarige leeftijd.


Herman van Veen is een groot bewonderaar van Wilmink. Recent zette hij diens gedicht ‘Javastraat 13’ op muziek. Gedicht en lied gaan over tolerantie en verdraagzaamheid in een veelkleurige samenleving. In een speciaal optreden – met een Twents koor – is het lied maandagavond aangeboden aan de Enschedese gemeenteraad.

Met het speciale optreden geeft Herman van Veen de aftrap voor het Willem Wilmink Festival, dat volgend jaar juni in en rond het nieuwe Nationaal Muziek Kwartier in Ensdchede zal plaats hebben.

Met zijn vaste gitarist Edith Leerkes was Van Veen maandagmiddag allereerst te gast bij De Twentsche Courant Tubantia, waar hij tekst en uitleg gaf over zijn bijzondere band met Wilmink. Daarna verkende hij de Javastraat en volgde er een repetitie met het zangkoor.