Rob Midavaine
Algemeen Dagblad
Schilder Herman van Veen opent kunstbeurs 9 sept 2008

UTRECHT - Herman van Veen heeft gisteravond de Open Art Fair in zijn geboorteplaats Utrecht officieel geopend.

foto: Marnix SchmidtHerman van Veen bij Mata Hari, een van zijn werken op de Open Art Fair in de Jaarbeurs.


Op de nieuwe kunstbeurs in de Jaarbeurs hangt ook werk van Van Veen zelf, die twee jaar is gaan schilderen.

Na de dood van zijn vader kreeg Herman van Veen een kistje met allemaal persoonlijke spullen van hem in handen. Het bracht allemaal herinneringen naar boven. De vader van Herman werkte als typograaf bij dagblad Het Parool, maar droomde ervan schilder te worden. Zoon Herman besloot twee jaar geleden van het ene moment op het andere de droom van zijn vader waar te gaan maken. ,,Ik kocht doeken, acrylverf, spuitbussen, kwasten, messen, borstels en ging aan de slag.
Hij stopte met figuratief werk, toen hij besefte dat hij daarmee de kijker geen vrijheid gaf en omdat zijn liedjes ook al figuratief zijn.
Het werk van Herman van Veen is te koop bij galerie Ipomal uit Landgraaf en was al te zien op de exposities Alsof het licht je vangt en Mata hari - Schuldig of naïef.

Het licht of het ontbreken daarvan speelt een belangrijke rol in zijn werk. ,,Ik schilder, maar ik zeg niet dat ik een schilder ben’’, aldus Van Veen. ,,Het schilderen brengt evenwicht in mijn leven, het zorgt dat ik gezond blijf. Het dubbele is wel dat mijn vader ervoor heeft moeten sterven.’’


De Open Art Fair in de Jaarbeurs Utrecht is t/m zo 14 sep. dagelijks geopend van 11.00 tot 19.00 uur.