LYSETTE VERWEGEN
Zederstreeknieuws
IJsselstein/Lopik
Pom, pom, pom.
Alle problemen de wereld uit na voorstelling Herman van Veen
9 april 2008

IJSSELSTEIN - Een buitenkans voor de liefhebbers van Herman van Veen: 'Pom, pom, pom', het verhaal van Benjamin IJ. Beer voor kinderen van 6 tot 106 jaar is te zien en te beluisteren in het Fulcotheater. Het beertje lijkt in de voetsporen van zijn beroemde voorganger Alfred Jodocus Kwak te treden.

Het prentenboek 'Pom, pom, pom' verschijnt in het voorjaar, na de zeven speciale theater-voorstellingen die Van Veen, afwisselend met zijn dochters Anne en Babette, door het land speelt, samen met gitariste Edith Leerkes.
"Het gaat over water, apartheid, seizoenen en respect. Een regenboog aan werkelijkheden verpakt in een sprookje", vertelt Herman van Veen aan de telefoon, met de betrokkenheid die zo kenmerkend voor hem is. Waar de titel vandaan komt? "Het is het afsluitende liedje van de voorstelling, omdat alle problemen de wereld uit zijn. Het 'pom pom pom-berengevoel' voor het voorjaar, maar ook de woorden voor degenen die het Wilhelmus niet kennen."

In het verhaal van het gevluchte beertje speelt Van Veen zijn spel:
"Op een grappige onderhoudende manier die dingen bespreken die mij aan het hart gaan; de ecologie, de maatschappij. Je kan de wereld niet veranderen, maar wel in je omgeving veel bijdragen. Dat probeer ik op mijn manier."
Vroeger wilde hij onderwijzer worden, zijn 'klassen' zijn nu wat groter. Maatschappelijke betrokkenheid kreeg hij met de paplepel ingegeven. "Mijn ouders waren mijn voorbeeld."
Kinderen zijn belangrijk, of het de kinderen van vluchtelingen zijn, de AIDS-wezen in Afrika, kinderen van ver weg of dichtbij.
"Kinderrechten worden met voeten getreden, maar het kan de wereld pas goed gaan als het de kinderen goed gaat."

Voor het eerst speelt Herman van Veen met zijn dochters Anne en Babette. "Zo bijzonder, ze zijn zo verschillend, soms vergeet ik zelf te zingen." De reacties van zijn beide kleinzoons (van Babette) vindt hij geweldig.
"Soms vraag ik me af wie ik met de voorstelling het grootste plezier doe: eigenlijk mezelf."

De eerste voorstelling in IJsselstein is geen toeval. "IJsselstein heeft te maken met mijn geboorteplaats Utrecht. Als ik iets op stapel zet, zijn er altijd een paar theaters waar ik graag ben. Het is er gezellig, de ontvangst is hartelijk, we voelen ons welkom en het toneel is geschikt."In 'Pom., pom, pom' vertelt en zingt Herman van Veen, met zijn dochter Arme en gitariste Edith Leerkes, het verhaal van Benjamin IJs-brand Beer, die met zijn vader en moeder moet vluch-ten voor het ijs dat in het poolwater bijna net zo snel smelt als een suikerklontje in de thee. Het drietal komt na een avontuurlijke reis terecht in een voor hen vreemde groene wereld, waar bruine beren wonen en mensen die beren doodschieten om er dure bontjassen van te maken. Gelukkig woont in de hemel een Grote Beer van sterren... Het verhaal werd geschreven door Herman, met liedteksten van Eva Schuurman en muziek van Edith Leerkes en Herman.