Suzanne de Winter
de Gelderlander
Een zaal vol 'Anne' in de Junushoff 8 september 2008

In het Wageningse theater Junushoff zijn tot begin oktober kunstwerken te zien die geďnspireerd zijn op het liedje 'Anne' van Herman van Veen. De zanger opende deze expositie zaterdagmiddag eigenhandig. foto Herman Stöver


WAGENINGEN - Gééft 'Anne' in het liedje van Herman van Veen de wereld een beetje mooier kleur, of kán ze hem mooier kleuren? Twee bezoekers van de kunstmarkt in theater Junushoff in Wageningen steggelen tot aan de ingang van de zaal.
Een slimmerik heeft daar de tekst opgehangen.

Anne kán, blijkt dan. Twee dagen duurde de kunstmarkt. Maar wat had Herman van Veen hiermee te maken? In het theater hangen nog tot begin oktober werken die zijn geďnspireerd op zijn hit 'Anne', waarin hij weemoedig vertelt hoe vlug zijn dochter groot geworden is. De opbrengst van de schilderijen gaat naar de Herman van Veen Foundation, die zich sterk maakt voor de rechten van het kind. Van Veen kwam zaterdagmiddag de expositie openen.

Veel kunstenaars hebben, net als Van Veen, hun kind als uitgangspunt genomen. Edwin van den Berg uit Driebergen heeft een schilderij gedoneerd van dochter Sam, toen ze baby was. Van den Berg, die ook een kraam heeft op de kunstmarkt, heeft haar geschilderd van een prachtige foto waarop ze op een volwassen hand in het water dobbert. "Ik verkoop eigenlijk nooit werk waar mijn kinderen op staan", zegt hij. Op zijn arm houdt hij zijn jongste telg: baby Noa. "Ik schilder mijn kinderen niet vaak. Gevoelsmatig komt dat te dichtbij. Ik vind het lastig om mensen te schilderen die me na zijn", aldus de schilder, die tien jaar geleden begonnen is en die intussen ook in het buitenland werkt.
Van den Berg vindt de kunstmarkt in de Junushoff niet verkeerd. Zijn aanpak is na de zoveelste markt wel veranderd. "Ik praat niet meer tegen iedereen. Ik wacht af tot ze bij mij komen. Heb je nog een lege muur, vraag ik. Dat is direct, maar ik heb natuurlijk iets te verkopen."

De kunstmarkt vult een flinke zaal. Je kunt je afvragen of een ruimte zonder daglicht een goede plek is voor schilderijen. "Hoe dan ook, het is fijn dat het binnen is", zegt Susanne Bagaya uit Wageningen die haar sieraden exposeert. "Nu komt men speciaal langs en kijken ze niet toevallig omdat ze uit de Blokker tegen je aanliepen."

Bagaya zet op komische wijze dieren in. Ze verkoopt bijvoorbeeld ringen met een varkenskopje, en ze gebruikt ook graag vissen en vogels. Wat ze doet voor haar inspiratie? "Ik loop veel door de stad. Ik noem het geen winkelen. Dat is te plat. Ik kijk rond en onbewust pik ik dan van alles op."