Algemeen Dagblad
't Boegbeeld van Stichting Vrienden Oude Muziek 8 sept 2008

UTRECHT/SOEST
De in Utrecht geboren Herman van Veen, die tegenwoordig in Soest woont, gaat zijn muzikale kennis en zijn goede reputatie inzetten voor de Stichting Vrienden Oude Muziek.
Dat is een liefhebbersclub die zich inzet voor klassieke muziek en het behoud van verdwijnende muziek-stijlen. De stichting steunt bijvoorbeeld het Festival Oude Muziek, dat deze week aan de gang is in Utrecht. Voor al haar activiteiten ontvangt deVriendenstichtingjaarlijks zeven ton subsidie van het rijk.
Van Veen, zelf opgeleid tot zanger en violist aan het Utrechts Conservatorium, wordt beschermheer van de stichting. Hij gaat zijn netwerk inzetten om extra fondsen aan te trekken. De overheidssubsidie is namelijk niet genoeg om alle wensen van de stichting te realiseren.

Woordvoerder Jolande van der Klis is dus dolbij met het nieuwe boegbeeld: "Van Veen is niet de een of andere hotemetoot, maar een echte musicus die weet waar wij voor staan," zegt ze.
Voorzitter Pascal Rijnders: "We willen grotere shows maken, maar ik vind dat we zelfstandig moeten zoeken naar middelen om een rijk cultureel aanbod in stand te houden. Ons handje ophouden bij de regering gaat in tegen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid."
Rijnders wil meer 'scenische' voorstellingen: muziek die naar theater neigt, zoals de opera L'Ipermestra die twee jaar geleden een groot publieksucces was op het Festival Oude Muziek, maar financieel te weinig opbracht. "Zonder extra geld kunnen we dit soort voorstellingen met geen mogelijkheid organiseren zonder verlies te lijden. Daarom hebben we hard een beschermheer nodig."

"Van Veen is de eerste persoon' aan wie we dan denken en hij stemde direct in toen we hem benaderden. Leuk is ook dat hij er niet nog twintig andere erefuncties naast heeft. Hij gaat zich volledig op ons richten," aldus Pascal Rijnders.