TC Tubantia

Uniek optreden Herman van Veen in raad 6 november 2009

ENSCHEDE - De raadzaal van Enschede is maandagavond het podium voor Herman van Veen. De zanger brengt met het koor InterVocaal het lied 'Javastraat 13' van de Enschedese dichter Willem Wilmink. Het korte optreden is het begin van de raadsvergadering.

Van Veen: "Ik bewonder Willem Wilmink. Hij is een geweldige tekstdichter. Sinds zijn dood in 2003 neem ik elke avond, waar ook ter wereld, letterlijk even mijn hoed af voor hem. De inhoud van 'Javastraat 13' is ontroerend en gaat ons allemaal aan."

Van Veen brengt het lied als een 'gezongen burgerinitiatief', waarmee de burgers van Enschede de gemeente oproepen in het beleid voorrang te blijven geven aan tolerantie, respect en verdraagzaamheid.

Burgemeester Den Oudsten is ingenomen met het optreden: "Dat Herman van Veen ons dit muzikale cadeau aanbiedt in onze raadszaal is wat mij betreft ook een statement tegen onverdraagzaamheid en verharding." Het door Van Veen op muziek gezette gedicht past volgens de burgemeester prima bij de grensstad met z'n multiculturele bevolking. "Javastraat 13 beschrijft prachtig hoe al die mensen uiteindelijk een taal spreken: Enschedees."

Herman van Veen wordt maandag muzikaal bijgestaan door Edith Leerkes. Deze gitariste is geboren en getogen in Enschede. Met de vertolking van Wilminks gedicht wordt tevens een startsein gegeven voor het omvangrijke Willem Wilmink Festival dat van 4 tot en met 7 juni 2009 plaats heeft in en rond het Nationaal Muziekkwartier in Enschede