Twentsche Courant Tubantia Herman van Veen zingt voor Enschedese Raad 5 nov 2008

ENSCHEDE - Een gezongen burgerinitiatief over meer verdraagzaamheid: dat brengt Herman van Veen aanstaande maandag ten gehore in de Enschedese gemeenteraad. Van Veen zingt voor het college van B & W, raadsleden en toehoorders het lied 'Javastraat 13', met tekst van de Enschedese tekstdichter Willem Wilmink. Het lied is in feite een ‘gezongen burgerinitiatief’ waarin de burgers van Enschede het college en de raad oproepen in het beleid voorrang te blijven geven aan het stimuleren van wederzijdse tolerantie, respect en verdraagzaamheid, ongeacht iemands (culturele) achtergrond.

Van Veen: “Ik bewonder Willem Wilmink zeer. Hij is een geweldige tekstdichter. Sinds zijn dood in 2003 neem ik elke avond, waar ook ter wereld, letterlijk even mijn hoed af voor hem. De inhoud van “Javastraat 13” is ontroerend en gaat ons allemaal aan. Ik zing dit lied graag als een ode aan de mensen in Enschede, de stad waar Wilmink zo veel mee had”.

Herman van Veen wordt begeleid door het Enschedese koor InterVocaal, dat bestaat uit zangers met vele verschillende nationaliteiten. Burgemeester Den Oudsten van Enschede is zeer ingenomen met dit unieke optreden van Herman van Veen. Den Oudsten: “Van Veen is een fantastische artiest die al tientallen jaren met groot succes in de mooiste theaters wereldwijd optreedt. Ook Willem Wilmink was van een ongekend kaliber: zijn teksten zijn nog steeds actueel en raken je in het hart. Dat Herman ons dit muzikale cadeau aanbiedt in onze raadszaal is wat mij betreft ook een statement tegen onverdraagzaamheid en verharding. Het past in een stad die als grensstad een goede traditie heeft in het opnemen van mensen met een andere culturele achtergrond. “Javastraat 13” beschrijft prachtig hoe al die mensen uiteindelijk toch één taal spreken: Enschedees”.

Het optreden van Herman van Veen is bovendien de opmaat naar een groots Willem Wilmink Festival dat van 4 tot en met 7 juni 2009 plaatsvindt in Het Nationale Muziekkwartier in Enschede.