Rien Bosch
Brabants Dagblad
'Ja, ik speel graag de eerste viool' 4 juli 2008

GEFFEN - "Je bent nooit klaar met studeren", zegt hij zelf. Maar vandaag studeert Jasper van Rosmalen (25) uit Geffen toch af aan de mastersopleiding van het Fontys Conservatorium in Tilburg.

Hij voltooit daarmee een tweejarige specialisatie in orkest en solospel met zijn viool, na eerder vier jaar te hebben gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Als zesjarig jongetje was hij zo gefascineerd door de klanken van een orkest op de televisie dat hij op muziekles ging in Oss. Onlangs was hij daar nog terug. Om als solist op te treden bij het afscheid van zijn oud-docent Peter Bleijswijk. En na afloop ontving hij veel complimenten. Jasper: "Ja, daar doe je het toch uiteindelijk allemaal voor. Dat mensen ontroerd raken door jouw spel. Dat is het mooiste wat er is." Het gesprek met Jasper vindt plaats in de lounge van de muziekschool. Heel bedeesd komt een 12-jarige jongen aan Jasper vragen: "Ik vond je wel heel goed spelen. Hoe lang oefen je nu per dag?" Als ervaren muzikant geeft hij een tactisch antwoord om de jongen niet meteen te ontmoedigen. "Toen ik zo oud was als jij, oefende ik elke dag een uur. Nu gemiddeld vijf uur per dag." Want inmiddels is hij twintig jaar verder. En gerijpt in veel muzieksoorten. Naast de klassieke opleiding heeft Van Rosmalen veel andere dingen gedaan. Hij trad op in het begeleidingsorkest van Marco Borsato, Herbert Grönemayer en Guus Meeuwis. Daarnaast was hij ook in het theater te vinden: als begeleider van kleinkunstenaars zoals Evi De Jean, met wie hij ook samen liedjes maakte. Het komend jaar wil hij vooral gaan benutten om zichzelf verder te ontplooien, niet alleen op muzikaal terrein. Hij denkt aan een talenstudie of om zich te bekwamen in het ondernemerschap. Vooral blijven ontplooien is zijn motto. Een rol als solist ziet hij niet voor zichzelf weggelegd. "Daar liggen mijn kwaliteiten niet. Ik ben meer een organiseerfreak." En met een brede glimlach: "Ik speel graag de eerste viool." Zo gaat hij zich voorbereiden op een auditie voor een vacature als violist in een orkest. Geen gemakkelijke opgave omdat de vraag klein en het aanbod groot is. Maar dat gaat de Geffenaar sowieso parttime doen omdat hij tijd wil overhouden voor andere muzikale optredens zoals in het najaar de Symphonica in Rosso-concerten met Lionel Ritchie. "Misschien technisch niet zo uitdagend, maar heel fascinerend om te zien hoe duizenden mensen geboeid kunnen raken door de muziek." Vandaag moet hij bij zijn afstuderen een presentatie geven van zijn muzikale persoonlijkheid. Het programma is dan ook zeer gevarieerd: naast een klassiek barokconcert van Vivaldi, een muzikale popimpressie, een compositie van filmmuziek en de begeleiding van kleinkunstenares Anne van Veen. De dochter van Herman van Veen, die hij als kind al bewonderde vanwege zijn veelzijdige muzikale talent. En daarmee is de cirkel rond: zo'n muzikaal talent is hij zelf ook. Naar de verfijning gaat hij de komende jaren op zoek.