Nieuwsblad vh Noorden

Nieuwe show Herman van Veen is een soort musical geworden

27 aug 1980

Wie haring als een niet te versmaden lekkernij beschouwt, doet er goed aan zich wel tweemaal te bedenken voordat hij een bezoek brengt aan de nieuwe theatershow van Herman van Veen. Zeven huppelende haringen, plus hun voorman Jan, vormen de hoofdmoot in 'Onderwater', de show die dinsdagavond in het Scheveningse Circustheater zijn première beleefde.


Dit illustere gezelschap beweegt zich in de richting van de Zuidpool, om aldaar een walvis te bewegen mee te doen aan de strijd tegen de haringvissers. Nog voor het begin van de voorstelling wordt het publiek geconfronteerd met de sfeer waarin zich de show zal gaan afspelen. Uit geluidsboxen klinkt een langzaam aanzwellend geruis van de zee en de 'haringen' bewegen zich al nieuwsgierig rondkijkend over het toneel.

Van Veen komt fluitend op vanuit de donkere zaal. Zijn eerste creatie is die van een kwal, die naar de naam Lispel luistert. De glibberjanus onderhoudt bedenkelijke contacten met een kapitein die aast op fikse haringvangsten. Lispel de kwal verklapt waar zich grote scholen van die visjes ophouden. Vervolgens spelen zich onder de waterspiegel de meest merkwaardige gebeurtenissen af.

Herman van Veen laat zich in zijn nieuwe show voortdurend omringen door jeugdige dames van het Harlekijn Danstheater. Zij zorgen voor een entourage, zoals Van Veen die nog niet eerder hanteerde.
Herman van Veen liep al jaren rond met het idee een voorstelling op te bouwen die voor zowel volwassenen als kinderen te verteren is. Het resultaat is een show die door de combinatie van muziek, zang, dans het karakter van een musical benadert.


De show is voor de eerste keer in het noorden te zien op 6 en 7 september in De Tamboer in Hoogeveen.Nieuwe show Herman van Veen is een soort musical geworden • Herman van Veen tijdens de première van het programma "Onderwater".