Limburgs Dagblad
JOS FRUSCH

Herman van Veen was grandioos

24 oktober 1980

SITTARD - Het blijkt achteraf een gouden greep van de directie van de Sittardse stadsschouwburg, Herman van Veen's nieuwste theatershow 'onder water' in haar programma op te nemen. De splitsing in een uitvoering voor volwassenen en een voor kinderen heeft alle kritiek ontzenuwd.


Het was juist het voortreffelijk taal gebruik met komische woordspelingen en genuanceerde vergelijkingen dat de basis vormde voor een perfecte show. Met zijn bijzonder vakmanschap en muzikaliteit zorgde Herman van Veen voor een originele aanpak van enkele maatschappijkritische onderwerpen (de hele milieuproblematiek en zijn politieke consequenties als hoofdmoot) zonder bij het constateren van misstanden een blad voor de mond te nemen.
Bijzonder fascinerend blijft bovendien zijn voortreffelijke mimiek en volledig geco÷rdineerde bewegingen, die niet nalieten indruk op het talrijke publiek in de Sittardse schouwburg te maken. Zijn begeleidingscombo o.l.v. pianist Eric van der Wurff en het Harlekijn danstheater o.l.v. Cees Brandt zorgden voor een fijne sfeer en entourage.
Het typische timbre van zijn stem, het virtuoos vioolspel en de samen met Van der Wurff gecomponeerde liedjes droegen er toe bij dat ook het muzikale gedeelte goed verzorgd was. De goede opbouw van de show met het steeds toewerken naar een hoogtepunt en de daarop volgende ontspanning zorgde ervoor de interesse van het publiek steeds vast te houden.

Opvallend was dat het publiek na de pauze veel spontaner reageerde dan ervoor, waardoor het onderling contact veel beter was.JOS FRUSCH