Nieuwsblad van het Noorden
JACQUES J.d'ANCONA

Herman van Veen op dreef in nieuwe, kleine produktie

13 januari 1980

Dat is wat je noemt bezig zijn: de derde Herman van Veen-produktie binnen een seizoen. Via "Onder Water" en zonder water nu boven water. Flauw grapje, uiteraard (sorry), maar misschien typeert het ongeveer het creatieve proces dat zich bij hem voortdurend voltrekt. Het blijft een kwestie van koesteren of afwijzen, maar onmogelijk is het er gedachteloos aan voorbij te gaan. Zo ook nu.


En weer zullen velen moeite hebben zijn emotionaliteit te delen, omdat ze er niet aan durven. Ditmaal een kleine productie met twee grote muzikanten aan zijn zijde. Een ideale basis voor een avond in de opmaak van een trio, dat echter nog de balans zoekt. Het aandeel van Herman van Veen in deze beginfase iets te solistisch, wat wijdlopig hier en daar in de gesproken teksten, met een te ruime dosis aan soms schitterend lukkende improvisaties. Dat heeft dan weer als consequentie, dat Erik van der Wurff op zijn toetsen en Harry Sacksioni op zijn gitaren te veel in dé traditionele rol van begeleiders opereren. Een zaak van bijstellen, waarschijnlijk.

Het programma kent geen thema. Het bevat een schakeling van nummers met als uitgangspunt dat je een teder gevoel mee moet brengen om de verwarring van een droom te herkennen, ook al tart deze de waarheid. Gelukkig heerst de chaos af en toe hevig. Van Veen bijt zich nooit in clichés vast, maar in zijn zorgvuldigheid kiest hij wèl voor het theater, want muzikaliteit, de belichting en de geluidstechniek laten nauwelijks wensen onvervuld. Hij zingt en praat niet alleen, bakt vele soms oude grollen en is mimisch zeer sterk actief.
Risico's gaat hij allerminst uit de weg. De kritiek die hem via " Onder' Water" ruimschoots ten deel is gevallen, zet hij om in de vrijheid zich niet gebonden te weten aan commercialiteit en succesformules. Het is vaak zeer bewogen wat hij doet, soms banaal, rauw, clownesk. De verbindingslijnen die hij etst zijn nog niet op alle plaatsen scherp, maar vrijblijvend is het allerminst zoals hij tekeer gaat over religie en relaties. Fel, dwaas, maar zelden onzinnig.

Op en top Herman van Veen. Nog steeds in ontwikkeling. Gelukkig.JACQUES J.d'ANCONA.