het Vrije Volk

Herman van Veen voor de kleinsten 't leukst

8 oktober 1980

Grootste kwaliteit van de artiest Herman van Veen is misschien wel zijn durf. De harlekijn van weleer heeft telkens weer de moed om met iets totaal nieuws te komen. Als een van de weinigen in. cabaret land. Zo is de Utrechter (35) uitgegroeid van een cabaretier die werkt met dé oerdegelijke twee-eenheid liedje-conference tot een veelzijdig showman van internationale allure. Dat zijn jongste experiment, een theatervoorstelling voor alle leeftijden niet zo succesvol is als hij verwachtte, heeft Herman van Veen inmiddels zelf al ontdekt Bij de première in augustus heette de show "Onder Water", na zes weken bijschaven inmiddels gewoon "Nieuwe Voorstelling". Een titel die staat voor twee verschillende optredens, een 's middags voor kleine mensen, een 's avonds voor grote kinderen.


Wat zich nog steeds onder water afspeelt is de strijd tussen de familie Haring en kapitein Stoppel. Met steun van verklikker Lispel de Kwal slaagt de vissende zeeman er bijna in om de hele familie uit te roeien.

Jan, een Hollandse Nieuwe, ontsnapt met zeven zusjes het Harlekijn Danstheater en vlucht naar de Zuidpool om hulp te halen bij de Walvis. Deze eveneens bijna om zeep geholpen achterneef brengt uitkomst door voor de haven van Haringslag te gaan liggen en zo het uitvaren van kapitein Stoppel te verhinderen. De avondvoorstelling mag dan voor volwassenen bedoeld zijn, het thema mag daarin dan, zoals dat heet, meer zijn uitgediept, nog steeds vertoeft Van Veen met zijn typische woordgrappen en toneelvondsten teveel in de gedachtewereld van zijn jongste liefhebbers. ''

Uitgangspunt is bij het uitdragen van de Greenpeaceboodschap gebleven het nog niet verpeste kind." Anders dan bijvoorbeeld bij de J. J. de Bomshow, is hierdoor het verhaal voor volwassenen dikwijls traag en weinig boeiend., Uitgezonderd voor Hermansfans dik en dun. Maar die vinden het ook leuk als hun even bijzondere als gewone idool tot vervelens toe in de zaal inrent of godverdomme, k1oot... of kut kraait. Ouderen die niet zo fanatiek zijn in het toejuichen van elke Van Veen-capriool komen wellicht toch het meest 's middags aan hun trekken.

Naast de muziek van Erik van der Wurff, de frisheid van het spontane dansgroepje kunnen zij dan ongetwijfeld ook nog genieten van de reacties van hun eigen kroost.