Nieuwsblad vh Noorden
Jacques J. d' Ancona

Herman in discussie


"Het was niet de bedoeling dat je 't zou begrijpen... Als de verwarring, de chaos maar duidelijk wordt en dat van die schijn-droom van het huwelijk.Je moet door een heleboel schaamtegevoelens en gêne heen..." Aldus Herman van Veen gisteravond in de foyer van Camera I in Groningen, waar hij na een uitverkochte voorstelling ging praten met het publiek over zijn film "Uit Elkaar''.


Zijn publiek? Op zijn vraag wie er allemaal regelmatige bezoekers waren van zijn theatervoorstellingen, kreeg hij het bij-handopsteken verrassende antwoord, dat de grote meerderheid van de kijkers echt filmpubliek blijkt te zijn, althans, wanneer de steekproef van gisteravond representatief is.

Allerlei elementen kwamen in de discussie naar voren. Soms agressief, maar geïnteresseerd in wat hij wil. Herman van Veen was in dat opzicht duidelijk. "Ik wil veel films gaan maken. Het is een "power", waarin ik veel mogelijkheden zie voor mezelf".
De belangstelling en de reacties hebben hem verrast. En wat Monique van de Ven betreft, zij vindt beslist niet dat zij onder haar niveau heeft gewerkt". Het gaat om die man en dat kind. Het was heel fijn de verantwoordelijkheid te delen. Voor 't eerst van mijn leven heb ik zomaar ja gezegd, voordat ik het script had gelezen. Ik vond het een eer dat Herman me vroeg voor een rol".J.J.d'A