Limburgs Dagblad
Theo Passing

Eerste film van Herman van Veen "Uit elkaar": trage egotrip

14 september 1979

HEERLEN - Traagheid is het belangrijkste element in de eerste speelfilm van Herman van Veen "Uit elkaar". Desondanks is de film niet vervelend, maar echt boeiend is wel even wat anders.


In "Uit elkaar" zie je de film eigenlijk twee keer. Tal van scènes zijn twee keer gemonteerd, terwijl de afloop van de tweede scène anders is dan men al heeft gezien.
Hierdoor krijgt het gegeven een fijnzinnige diepgang. Herman van Veen dwarrelt erin rond zoals we hem kennen als theaterman: een barokke spring-in-het-veld, gevoelig en zwaar op de hand, een artiest die problemen heeft met zichzelf.
"Uit elkaar" laat een korte episode zien uit het leven van een beroemd artiest. Zijn huwelijk stelt niet zo veel voor en het enige dat hem in zijn jachtige leven nog op de been houdt, is zijn liefde voor zijn zoontje Erik. Als hij niet meer thuis komt, verwijdert het zoontje zich van hem en wil hem zelfs niet meer kennen. Hij wordt voor Erik een kinderlokker. Als hij zijn zoon achterna rent ziet hij hoe Erik al voetballend onder een auto loopt. Zijn Wereld ligt in scherven.

Een film over Herman van Veen, hoewel er niets biografisch in het verhaal aanwezig is, buiten de gevoelswereld van de artiest dan. De twee vrouwen rond Herman, Monique van de Ven en Marlous Fluitsma, zijn inhoudloos. Zij slaken links en rechts wat kreetjes en met dit dunne laagje verf moeten zij een acceptabele figuur proberen te zijn. De moeilijkheid van de film is het voortdurend gespring van het heden in het verleden, van de droom in de werkelijkheid en van de gedroomde werkelijkheid in de werkelijke droom.
De aandacht mag geen ogenblik verslappen en als dat niet gebeurt is dat meer een verdienste van de kijker dan van de film. De eerste poging van Herman van Veen om het medium film voor zijn artistieke kwaliteiten geschikt te maken is er en zijn vele bewonderaars zullen ook aan "Uit elkaar" enkele fraaie ogenblikken beleven, maar ze zijn te weinig in aantal om van een goede film te kunnen spreken.

"Uit elkaar" ging gisteren in Festival te Maastricht en te Heerlen in première. THEO PASING