de Waarheid
Y.G.

Herman van Veen aan 't werk

6 sept 1979

Fotoboek voor liefhebbers De fans van Herman van Veen kunnen hun hart ophalen. Aan zeer fraaie foto's van hem, aan zijn teksten. Ze zijn te vinden in een uitgave van de Gooise Uitgeverij die onder de titel „Een voorstelling" een goed uitziend fotoboek over Herman van Veen uitgaf (gebonden, prijs f 19,90).


Het is een uitvoerige serie foto's, van Jan Swinkels en Rob Chrispijn, genomen tijdens een voorstelling in het Amsterdamse theater Carré. De locatie doet er overigens niet veel toe, want buiten Herman van Veen zelf, zijn werk op het toneel, zijn zitten in de kleedkamer, komen andere mensen en dus andere plekken van het theater maar weinig aan bod.
Het begint weliswaar met de buitengevel, de rij bezoekers en de kassa, later hier en daar wat uitzichten op publiek, maar daar blijft het bij. En waarschijnlijk is dat voor de liefhebbers van Van Veens voorstellingen ook minder interessant.
„Een voorstelling" is, het wat bombastische voorwoord van de uitgever over Het Theater daargelaten, een mooi fotoboek met zeer sprekende foto's — Herman van Veen is nu eenmaal een goed fotomodel — in een aardige lay-out. En voor een aantal lezers zal het een prettige bijkomstigheid zijn dat ook alle teksten van Herman van Veens laatste theateroptreden opgenomen zijn. Verder toelichtende tekst is er eigenlijk niet.

En of je als lezer een indruk krijgt hoe nu een (theater)voorstelling gemaakt wordt, wat er zo om heen gebeurt, dat mag betwijfeld worden (opgenomen lichtplan doet aan die twijfel niets af). Y. G.