de Waarheid

De wonderlijke avonturen van Herman van Veen

9 februari 1979

Vrijdag 9 februari begint de KRO met de. zesdelige tv-serie De wonderlijke avonturen van Herman van Veen. Een serie die niet alleen voor kinderen is bedoeld, maar voor alle mensen van 7 tot 77 die in deze mengeling van sprookjes en realiteit geloven, zegt Herman van Veen er zelf van.


Herman woont met zijn vrouw en zijn vrienden (die overigens ook buiten deze serie zijn vrouw en zijn vrienden zijn) in een betoverde molen, midden in de stad. Deze molen kan vliegen en hangt vol met betoverde schilderijen waardoor je overal in en uit kunt stappen. Naar de woestijn of een spookkasteel. Kortom, schilderijen die voor wonderlijke avonturen zorgen. De serie werd gemaakt in samenwerking met de Westduitse televisie en was in ons buurland al eerder te zien. Voor de Nederlandse kijkers is het geheel nagesynchroniseerd.

Vrijdag op Nederland 2 om 18.59 uur de eerste aflevering, getiteld Kletsnatte Els. Zij ontdekt tussen de torenflats de kleine witte molen. Daar is een prachtig schilderij van een woestijn, waarop het zand echt zand blijkt te zijn. Els, ontmoet Herman, die met een viool en een stoel door de woestijn sjokt. De avonturen van Herman en zijn vrienden zijn in ons land wel al in boekvorm, met foto's uit de tv-serie, te beleven geweest. Het tweede avontuur uit de serie, 't Bange spookje, dat volgende week vrijdag wordt uitgezonden, kreeg in 1977 de Prix de Jeunesse. Een prijs die aan de -zes beste kinderprogramma's wordt toegekend. Het ligt in de bedoeling dat dit voorjaar zes nieuwe verhalen opgenomen zullen worden.