de Telegraaf

WIM KAN:
Waarom Paul, Ramses, Seth en Jasperina de Davidsring niet hebben gekregen

31 augustus 1976

HERMAN VAN VEEN kreeg zondagavond de zo felbegeerde Davidsring uit handen van WIM KAN. Eindelijk is dan de beslissing gevallen, welke jonge artiest waardig is bevonden door de grote meester Kan om deze ring te dragen. Het is hem al vele malen gevraagd aan wie hij de ring later zou geven. Wim Kan wilde daar nooit een antwoord op geven.


Hij zei daarover enige tijd geleden nog: De Davidsring. "Aan wie geef ik die straks? vragen de mensen. Hoe weet ik dat nou ? 't Is nog zo vroeg. De vogels zingen nog en 't zijn er zoveel! Ik weet amper aan wie ik hem niet zal geven (ondanks bewezen talenten), vaak totaal andere redenen dan u zou denken.
Ik geef hem niet aan Ramses, want die maakt hem weg! Niet aan Jasperina, want die zei laatst in een interview, dat ze verliefd op mij is en dan denkt ze misschien 't is een verlovingsring. Ook niet aan Paul van Vliet, want die zegt dat ik zijn "vader" ben, en ais dat waar is, komt de zaak te veel in de familiesfeer, zo van "niet omdat het m'n eigen kind is, maar... die Jongen van mij.(enz. enz.). Seth geef ik hem ook niet, want die geeft hem misschien aan Pieter van Vollenhoven! . Hij gaat ook niet naar André van Duin, want die weet niet wat voor gezicht die daarbij zal trekken.. Niet naar Kees van Kooten en Wim de Bie, want er is maar één Davidsring! En ook niet naar Freek de Jonge, want als het zijn beurt is om hem weg te geven, geeft ie hem aan zichzelf!

Nou ja, we zien wel - de vogels zlngen nog zo mooi - 't is nog zo vroeg." Nu is die beslissing dan toch gevallen, vooral in verband met het veertigjarig jubileum dat zijn ABCcabaret deze maand viert.