Leeuwarder Courant

Herman van Veen over Liselore Gerritsen in "jij en ik"

5 april 1976

"Herman van Veen en Liselore Gerritsen hebben niet alleen in hun repertoire, maar ook in hun manier van denken bepaalde overeenkomsten. Voeg daarbij Henk van Ulsen, die veel teksten van Liselore gebruikt, en natuurlijk haar echtgenoot Paul van Vliet, en men heeft meteen de drie grote mensen in het leven van Liselore Gerritsen bij elkaar.


Zo'n programma als "Jij en ik" - woensdag van 20.50 tot 21.30 uur via Nederland 2 - daar sta ik pal achter. Het was voor mij erg stimulerend met Liselore en Herman een televisieproduktie te kunnen maken", aldus AVRO-regisseuse Barbo Thunèr tijdens de montage van "Jij en ik".
Daarbij valt één facet zeker op: ze maken zich bezorgd over de dag van vandaag en meer in het bijzonder over die van morgen. Herman van Veen, die in de maand september van vorig jaar in zijn hoedanigheid van directeur van Harlekijn Holland B.V. de Prijs van de Kritiek in de wacht sleepte, geeft in "Jij en ik" zijn visie op Liselore Gerritsen en praat met haar niet alleen over het werk en over haar persoonlijkheid, maar ook over het geluk en de dood.

"Schrijven is voor Liselore geluk. Ze is het gelukkigst als ze schrijft", zegt haar wederhelft Paul van Vliet. "Ik heb ook wel eens teksten van haar willen hebben. Maar dat vindt ze niet goed. Ze wil ze voor zichzelf houden. Liselore kan fantastisch denken en haar gedachten vaak feilloos formuleren". Inderdaad, Liselore schrijft erg veel, hoewel ze zelf zegt:
"Toen ik met Paul (in 1964) met het cabaret PePijn startte, had ik nog nooit eigen teksten geschreven. Maar je gaat stilaan dingen uitproberen en via het schrijven van een stukje van jezelf weggeven. Op die manier raak je geweldig betrokken bij het werk dat je doet". En over haar werk als zangeres: "Zingen is voor mij praten".
Maar het betekent wel, dat men geboeid wordt door haar karakteristiek stemgeluid. Er is door cameraman Jaap Buis gefilmd in onder andere: de Haagse woning van Liselore, voorts in het Cultureel Centrum van Amstelveen en in Theater Carré, tijdens optreden en/of repetitie rond haar programma "Heb je ons gezien?", met pianist Laurens van Rooyen, hoboïst Niels Walen en gitarist Leo Wijnkamp, en uiteraard: langs de IJssel, het rivierenlandschap dat zo veel voor haar betekent.

In het tv-programma ziet en hoort men ook Paul van Vliet, Henk van Ulsen en Herman van Veen. Laatstgenoemde is tevens de samensteller van "Jij en ik".