de Telegraaf

"Harlekijn"

23 april 1975

Belangrijke steunpilaar voor Joost Nuissl's succes is geweest zijn toetreden tot het uiterst creatieve "collectief' van in Limburg wonende artiesten, die tesamen de B.V. "Harlekijn" vormen en beheren. Harlekijn geeft een eigen blad uit, heeft eigen geluidsstudio's, een eigen platenlabel (vallend onder Polydor. Den Haag) een eigen impresariaat en doet voor de rest nog veel meer voor en aan zichzelf.


De meest bekende leden zijn Herman van Veen en de gitarist Harry Sacksioni die onlangs in de Van Speijk Show diepe indruk maakte. "Geen verzameling wereldvreemde Onbegrepen Meesters", aldus Joost, "maar een bedrijfje dat zonder het doel winst te maken, mogelijkheden schept om buiten het systeem van de gevestigde platenmaatschappijen om, aan de weg te kunnen timmeren. Tot en met de productie van een plaat hebben wij alles zelf in handen."

Inmiddels zijn Joost en zijn dorpsgenoten bezig aan een project dat "De Vier Jaargetijden" gaat heten. Joost: "Muziek en tekst van mij; een opera achtig geval dat slechts vijf maal opgevoerd zal worden. De dorpsmensen zijn er laaiend enthousiast over; het wordt een supervoorbeeld van (de kwaliteit van) amateuristische muziekbeoefening. Om uit de kosten te komen doen we een aanvraag om subsidie. Een bescheiden aanvraagie: zovéél hebben we nu ook weer niet nodig.
Trouwens dit type dorpsmuzikanten heeft nooit steun nodig gehad; als er nieuwe instrumenten of uniformen moesten komen, werd er oud papier opgehaald of een ander winstgevend klusje bedacht."