Limburgs Dagblad

Herman van Veen ging goed "plat"

28 oktober 1974

MAASTRICHT - Herman van Veen is gisteren zijn Harlekijndag in Maastricht ietwat onfortuinlijk begonnen. Tijdens de voetbalwedstrijd tegen een elftal van LIOD (Liefdadigheid Is Ons Doel) in de sporthal te Belfort, waarheen men wegens de treurige weersomstandigheden was uitgeweken, maakte Herman van Veen een tamelijk onesthetische buiteling, krabbelde moeizaam overeind, maar ging op aandringen van de fotografen weer gewillig liggen. Een brancard moest de redelijk voetballende artiest van het veld dragen. Herman van Veen had een voetblessure aan de "crash" overgehouden, want het aansluitende concert in de St. Janskerk volbracht hij hinkend en strompelend.


Het regenachtige weer heeft de Harlekijndag in Maastricht een mistroostig aanzien gegeven. Hoewel er voor de vele onderdelen op deze dag een goede belangstelling bestond, was er in Maastricht toch niets van te merken, dat Herman van Veen deze stad tot Harlekijnstad had uitverkoren. Tegen de verwachtingen in kreeg de vriendschappelijke voetbalwedstrijd een fanatiek verloop. De LIOD-spelers gingen er zo hard tegenaan, dat Herman van Veen met zijn Harlekijnen deze uitdaging moesten aannemen. Ondanks het feit, dat Herman van Veen niet tot scoren kwam, etaleerde hij toch een aantal voetbalkwaliteiten, zoals het "plat gaan zonder bal" en de "dribbel op de plaats". Een openbaring was het spel van cabaretier Freek de Jonge. De Harlekijnen verloren deze strijd uiteindelijk met 6-5. Hulp van de scheidsrechter in de laatste minuten mocht niet meer baten.

De St. Janskerk waar Herman van Veen aansluitend twaalf liederen ten gehore bracht, was totaal uitverkocht. De Harlekijndag bestond verder uit een barokconcert, de uitvoering van de tragi-comedie van Bert Verhoye, verhalen en liederen van Della Bosiers en Joost Nuissl en een optreden van Liselore Gerritsen Hauser Orkater en De Internationale Scène.