RS schreef 27 september 2007 op de site van Stripstift


Hermanus-uitgave officieel gepresenteerd


27 september '07 - 09:45 Herman van Veen en Jan Bart Dieperink hebben het eerste exemplaar van Hermanus in ontvangst genomen uit handen van cabaretconnaisseur Kick van der Veer . Deze strip stond tussen 2003 en 2005 in een aantal Wegener-kranten.

Hermanus, met zijn geruite jas en rode neus, is een tweedimensionale versie van cabaretier Herman van Veen. Deze zwart/witte clown is altijd onderweg van nergens naar niets, is niemands knecht en niemands baas. Zonder woorden en daarom universeel. De titel van Hermanus 1 is daarom niet voor niets Onzinnige avonturen. 'Onzinnig betekent hier niet 'nonsens': anders had dat woord wel in de titel gestaan. Het gaat om de letterlijke betekenis: vrij van zin. Alles kan gebeuren', verklaarde Van Veen tijdens de presentatie in Theater Gooiland in Hilversum.

Hermanus 1: Onzinnige avonturen (zie b) is verschenen in de reeks Nederlandse Stripparels van uitgeverij Stripstift. Deze serie bevat nooit in albumvorm uitgegeven (kranten)strips. Hermanus stond tussen 2003 en 2005 in een aantal Wegener-kranten (Utrechts Nieuwsblad en de edities op de Veluwe). Drijvende kracht achter de totstandkoming was Jan Bart Dieperink (1969), autodidactisch bedenker van strips, cartoons èn animaties.

Deze tekenaar, opererend onder de studionaam Crazie Dutch Men, raakte reeds op jonge leeftijd gefascineerd door de wonderlijke beeld/taal-humor van Van Veen en liep al een tijdje rond met het idee om hem in stripvorm te gieten. Op een avond in theater Carré stond de cabaretier ineens met een zwart/wit-geblokte jas op het toneel en vielen de puzzelstukken op zijn plaats: Hermanus was geboren en Dieperink zocht contact met de cabaretier. 'Herman zei tegen me: 'Als jij een krant vindt, doe ik mee'. Het heeft me zeker een jaar gekost voordat Wegener uiteindelijk toehapte.'

Van Veen bekritiseerde in zijn dankwoord de houding van publiek en media om zich zo makkelijk over te geven aan de 'replica': de creatie die niet origineel is, maar voortborduurt op het succesvolle. Maar, tekende hij daar bij aan, dit soort creatieve, vrije producties als Hermanus hebben gelukkig bestaansrecht. Zij vinden op den duur altijd hun weg naar het publiek.

Van Hermanus 1: Onzinnige avonturen (ISBN 978-90-74539-22-7, €9,95) is ook een Duitse versie verschenen: Unsinnige Abenteuer (ISBN 978-90-74539-23-4, €11,50). Herman van Veen is namelijk populair in Duitsland en Oostenrijk. Binnenkort gaat hij weer op tournee bij onze oosterburen.


In Stripschrift 386 staat een interview met Jan Bart Dieperink met daarin volop aandacht voor onder andere de kleurenstrips van Hermanus. RS